Pregled bibliografske jedinice broj: 961140
Antioksidansi i njihovi doprinosi zdravlju i ljepoti kože
Antioksidansi i njihovi doprinosi zdravlju i ljepoti kože, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Odjel za kemiju, Osijek
CROSBI ID: 961140 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidansi i njihovi doprinosi zdravlju i ljepoti kože
(Antioxidants and their contribution to the health and beauty of the skin)
Autori
Bošnjaković, Anja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Odjel za kemiju
Mjesto
Osijek
Datum
21.09
Godina
2017
Stranica
26
Mentor
Mišković Špoljarić, Katarina
Ključne riječi
slobodni radikali, oksidacijski stres, enzimski i neenzimski antioksidansi, zdravlje kože
(Free radicals, oxidative stress, enzymatic and non-enzymatic antioxidants, skin health)
Sažetak
Slobodni radikal je svaki atom ili skupina koja ima jedan nespareni elektron ili više njih u vanjskoj ljusci. Reaktivne kisikove vrste su vrlo male molekule ili ioni u koje ubrajamo ione kisika, slobodne radikale anorganske ili organske perokside (ROS). Kako bi izbjegli navedene izvore ROS-a pravilo je da uravnotežimo svoju prehranu koja vodi k zdravijem životu te da povećamo svoju tjelesnu aktivnost. Oksidacijski stres posljedica je prevelikog stvaranja reaktivnih spojeva kisika (oksidansi, radikali) uslijed poremećaja u ravnoteži oksidacijsko – redukcijskih procesa u biološkim organizmima. Odnosno, oksidansi u biološkim organizmima sposobni su otpuštati elektrone, dok su antioksidansi sposobni primati elektrone. Budući da je naš organizam izložen raznovrsnim izvorima oksidacijskog stresa, natjeran je da se zaštiti. Evolucijski su se razvili zaštitni mehanizmi antioksidativne obrane. Antioksidansi su prirodne ili sintetske tvari koje uspješno blokiraju slobodne radikale u njihovom štetnom djelovanju na organizam. Antioksidansi se moraju stalno regenerirati u tijelu, kako bi se uspostavila ravnoteža između njih i slobodnih radikala u tijelu. Čovječji antioksidativni obrambeni sustav sastavljen je od antioksidativnih enzima i neenzimskih antioksidansa. Ključni enzimski antioksidansi koji sudjeluju pri neutralizaciji ROS-a su: superoksid dismutaza, katalaza, glutation peroksidaza, glutation reduktaza.U neenzimske antioksidanse ubrajamo metaboličke antioksidanse i antioksidanse iz hrane. Metabolički antioksidansi (glutation, koenzim Q, lipoična kiselina) su produkti metaboličkih reakcija u tijelu. S druge strane, antioksidansi iz hrane su spojevi koje se ne proizvode u organizmu pa ih stoga moramo unositi putem raznovrsne prehrane. Tu ubrajamo vitamin A, vitamin C, vitamin E, minerali selen i cink, te resveratrol. Svi antioksidansi iz hrane su se pokazali vrlo uspješnim u detoksifikaciji organizma od ROS-a. Uloga antioksidansa u kozmetičkim proizvodima je dvostruka. Sprječavaju nastanak oksidativnog stresa kože koji uzrokuje oštećenje stanica i prijevremeno starenje kože te čuvaju stabilnost kozmetičkih preparata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Farmacija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište u Osijeku - Odjel za kemiju
Profili:
Katarina Mišković Špoljarić
(mentor)