Pregled bibliografske jedinice broj: 960808
Alternativne žitarice u bezglutenskoj prehrani
Alternativne žitarice u bezglutenskoj prehrani // Proceedings of 1st Scienticic and Professional Confrenece with Intenational Participation „The Challenges of Today: Tourisam today – for Tommorrow" / Radić Lakoš, Tanja ; Bratić, Ivana ; Grubišić, Anita ; Marguš, Drago ; Mečev, Dijana ; Pavlović, Marina ; Poljičak, Ivica ; Radačić, Marko ; Šišara, Jelena ; Urem, Frane (ur.).
Šibenik: Veleučilište u Šibeniku, 2013. str. 632-638 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 960808 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Alternativne žitarice u bezglutenskoj prehrani
(Alternative grains in gluten-free diet)
Autori
Gaćina, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Proceedings of 1st Scienticic and Professional Confrenece with Intenational Participation „The Challenges of Today: Tourisam today – for Tommorrow"
/ Radić Lakoš, Tanja ; Bratić, Ivana ; Grubišić, Anita ; Marguš, Drago ; Mečev, Dijana ; Pavlović, Marina ; Poljičak, Ivica ; Radačić, Marko ; Šišara, Jelena ; Urem, Frane - Šibenik : Veleučilište u Šibeniku, 2013, 632-638
Skup
1st Scienticic and Professional Confrenece with Intenational Participation „The Challenges of Today: Tourisam today – for Tommorrow"
Mjesto i datum
Šibenik, Hrvatska, 2013
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
bezglutenska prehrana, bezglutenske žitarice, prehrambena vrijednost bezlutenskih žitarica
(gluten free diet, glutenfree grains, nutrition value of gluten free grains)
Sažetak
Bezglutenska prehrana podrazumjeva izbjegavanje najmanjih količina glutena. Gluten je bjelančevina koja se nalazi u pšenici, zobi, ječmu, raži, piru i kamutu, žitaricama koje su zbog sadržaja glutena zabranjene u bezglutenskoj dijeti. Alternativne žitarice koje prirodno ne sadrže gluten su kukuruz, riža, proso, heljda, amaranth i kinoa. Cilj rada je prikazati vrste bezglutenskih žitarica i njihovu prehrambenu vrijednost.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam, Interdisciplinarne biotehničke znanosti, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)