Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 960572

In vitro razmnožavanje i krioprezervacija zaraženih genotipova vinove loze


Šikuten, Iva; Marković, Zvjezdana; Preiner, Darko; Vončina, Darko; Stupić, Domagoj; Andabaka, Željko; Karoglan Kontić, Jasminka; Maletić, Edi
In vitro razmnožavanje i krioprezervacija zaraženih genotipova vinove loze // Book of Abstracts of 53rd Croatian and 13th International Symposium on agriculture
Osijek, 2018. str. 278-279 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 960572 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
In vitro razmnožavanje i krioprezervacija zaraženih genotipova vinove loze
(In vitro propagation and cryopreservation of virus infected grapevine cultivars)

Autori
Šikuten, Iva ; Marković, Zvjezdana ; Preiner, Darko ; Vončina, Darko ; Stupić, Domagoj ; Andabaka, Željko ; Karoglan Kontić, Jasminka ; Maletić, Edi

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Book of Abstracts of 53rd Croatian and 13th International Symposium on agriculture / - Osijek, 2018, 278-279

Skup
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 18.02.2018. - 23.02.2018

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
vinova loza, zaraza virusima, in vitro kultura, metode ozdravljivanja, krioprezervacija
(grapevine, virus infection, in vitro culture, elimination methods, crypreservation)

Sažetak
Vinova loza jedna je od poljoprivrednih kultura na kojoj je utvrđena zaraza velikim brojem virusa. Da bi se pristupilo biotehnološkim postupcima ozdravljivanja od virusa (kultura meristema, termoterapija, krioterapija, potrebno je materijal uvesti u kulturu in vitro, a zatim ga multiplicirati kako bi se dobila dovoljna količina na kojoj bi se provelo ozdravljivanje. Poznato je da sorte vinove loze različito reagiraju na sastav hranjive podloge i da virusna zaraza uvelike utječe na preživljavanje i regeneraciju u in vitro uvjetima, te na daljnje manipulacije istima. Cilj ovog rada je utvrditi razlike među sortama korištenim u istraživanju (Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Grenache, Merlot, Babić) zaraženih različitim virusima u in vitro kulturi, te usporediti preživljavanje i regeneraciju sa kontrolnom sortom Portan, nakon provedenog potencijalnog postupka ozdravljivanja smrzavanjem krioprezervacije. Pojedine sorte nisu preživjele niti u in vitro kulturi, a samo na jednoj sorti je provedena krioprezervacija. Postotak preživljavanja je bio podjednak kod nesmrzavanih eksplantata, dok su smrznuti eksplantati dali znatno lošije rezultate. Smrznuti eksplantati su jako loše regenerirali, što upućuje na potrebu za daljnim definiranjem protokola in vitro kulture i krioprezervacije za takav tip zaraženog materijala.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb,
Sveučilište u Zagrebu


Citiraj ovu publikaciju:

Šikuten, Iva; Marković, Zvjezdana; Preiner, Darko; Vončina, Darko; Stupić, Domagoj; Andabaka, Željko; Karoglan Kontić, Jasminka; Maletić, Edi
In vitro razmnožavanje i krioprezervacija zaraženih genotipova vinove loze // Book of Abstracts of 53rd Croatian and 13th International Symposium on agriculture
Osijek, 2018. str. 278-279 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Šikuten, I., Marković, Z., Preiner, D., Vončina, D., Stupić, D., Andabaka, Ž., Karoglan Kontić, J. & Maletić, E. (2018) In vitro razmnožavanje i krioprezervacija zaraženih genotipova vinove loze. U: Book of Abstracts of 53rd Croatian and 13th International Symposium on agriculture.
@article{article, author = {\v{S}ikuten, Iva and Markovi\'{c}, Zvjezdana and Preiner, Darko and Von\v{c}ina, Darko and Stupi\'{c}, Domagoj and Andabaka, \v{Z}eljko and Karoglan Konti\'{c}, Jasminka and Maleti\'{c}, Edi}, year = {2018}, pages = {278-279}, keywords = {vinova loza, zaraza virusima, in vitro kultura, metode ozdravljivanja, krioprezervacija}, title = {In vitro razmno\v{z}avanje i krioprezervacija zara\v{z}enih genotipova vinove loze}, keyword = {vinova loza, zaraza virusima, in vitro kultura, metode ozdravljivanja, krioprezervacija}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}ikuten, Iva and Markovi\'{c}, Zvjezdana and Preiner, Darko and Von\v{c}ina, Darko and Stupi\'{c}, Domagoj and Andabaka, \v{Z}eljko and Karoglan Konti\'{c}, Jasminka and Maleti\'{c}, Edi}, year = {2018}, pages = {278-279}, keywords = {grapevine, virus infection, in vitro culture, elimination methods, crypreservation}, title = {In vitro propagation and cryopreservation of virus infected grapevine cultivars}, keyword = {grapevine, virus infection, in vitro culture, elimination methods, crypreservation}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font