Pregled bibliografske jedinice broj: 960572
In vitro razmnožavanje i krioprezervacija zaraženih genotipova vinove loze
In vitro razmnožavanje i krioprezervacija zaraženih genotipova vinove loze // Book of Abstracts of 53rd Croatian and 13th International Symposium on agriculture
Osijek, 2018. str. 278-279 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 960572 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
In vitro razmnožavanje i krioprezervacija zaraženih genotipova vinove loze
(In vitro propagation and cryopreservation of virus infected grapevine cultivars)
Autori
Šikuten, Iva ; Marković, Zvjezdana ; Preiner, Darko ; Vončina, Darko ; Stupić, Domagoj ; Andabaka, Željko ; Karoglan Kontić, Jasminka ; Maletić, Edi
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of Abstracts of 53rd Croatian and 13th International Symposium on agriculture
/ - Osijek, 2018, 278-279
Skup
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 18.02.2018. - 23.02.2018
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
vinova loza, zaraza virusima, in vitro kultura, metode ozdravljivanja, krioprezervacija
(grapevine, virus infection, in vitro culture, elimination methods, crypreservation)
Sažetak
Vinova loza jedna je od poljoprivrednih kultura na kojoj je utvrđena zaraza velikim brojem virusa. Da bi se pristupilo biotehnološkim postupcima ozdravljivanja od virusa (kultura meristema, termoterapija, krioterapija, potrebno je materijal uvesti u kulturu in vitro, a zatim ga multiplicirati kako bi se dobila dovoljna količina na kojoj bi se provelo ozdravljivanje. Poznato je da sorte vinove loze različito reagiraju na sastav hranjive podloge i da virusna zaraza uvelike utječe na preživljavanje i regeneraciju u in vitro uvjetima, te na daljnje manipulacije istima. Cilj ovog rada je utvrditi razlike među sortama korištenim u istraživanju (Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Grenache, Merlot, Babić) zaraženih različitim virusima u in vitro kulturi, te usporediti preživljavanje i regeneraciju sa kontrolnom sortom Portan, nakon provedenog potencijalnog postupka ozdravljivanja smrzavanjem krioprezervacije. Pojedine sorte nisu preživjele niti u in vitro kulturi, a samo na jednoj sorti je provedena krioprezervacija. Postotak preživljavanja je bio podjednak kod nesmrzavanih eksplantata, dok su smrznuti eksplantati dali znatno lošije rezultate. Smrznuti eksplantati su jako loše regenerirali, što upućuje na potrebu za daljnim definiranjem protokola in vitro kulture i krioprezervacije za takav tip zaraženog materijala.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
KK.01.1.1.01.005 CoE CroP-BioDiv
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb,
Sveučilište u Zagrebu
Profili:
Darko Preiner
(autor)
Darko Vončina
(autor)
Zvjezdana Marković
(autor)
Iva Šikuten
(autor)
Jasminka Karoglan-Kontić
(autor)
Edi Maletić
(autor)
Željko Andabaka
(autor)
Domagoj Stupić
(autor)