Pregled bibliografske jedinice broj: 960449
Kemometrijska klasifikacija bijelog hercegovačkog vina Žilavka temeljem fizikalno-kemijskih svojstava
Kemometrijska klasifikacija bijelog hercegovačkog vina Žilavka temeljem fizikalno-kemijskih svojstava // Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem „130 godina organiziranoga vinogradarstva i vinarstva u Bosni i Hercegovini“ / Ostojić, Ivan ; Ivanković, Marko ; Filipović, Adrijana ; Beljo, Jure (ur.).
Mostar: Federalni agromediteranski zavod Mostar ; Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru, 2018. str. 168-177 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 960449 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemometrijska klasifikacija bijelog hercegovačkog vina Žilavka temeljem fizikalno-kemijskih svojstava
(Chemometric classification of white hercegovinum wine Žilavka based on physical and chemical properties)
Autori
Martinović Bevanda, Anita ; Ivanković, Anita ; Talić, Stanislava ; Batinić, Kristina ; Škobić, Dragan ; Brkljača, Mia ; Martinović, Ivana ; Prusina, Tihomir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem „130 godina organiziranoga vinogradarstva i vinarstva u Bosni i Hercegovini“
/ Ostojić, Ivan ; Ivanković, Marko ; Filipović, Adrijana ; Beljo, Jure - Mostar : Federalni agromediteranski zavod Mostar ; Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru, 2018, 168-177
ISBN
978-9926-8198-5-9
Skup
Znanstveno stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem "130 godina organiziranoga vinogradarstva i vinarstva u Bosni i Hercegovini"
Mjesto i datum
Mostar, Bosna i Hercegovina, 21.09.2018. - 22.09.2018
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
fizikalno-kemijski parametri, bijelo vino Žilavka, multivarijantna analiza glavnih komponenti, klaster analiza
(physico-chemical parameters, white wine Žilavka, multivariate analysis of major components, cluster analysis)
Sažetak
U ovom radu je prvi put prema saznanjima autora dat sustavan pregled osnovnih fiziklano - kemijskih parametara bijelog vina Žilavka. Analizirano je osamnaest uzoraka vina Žilavka različitih proizvođača s područja Hercegovine (berba 2011) i određeno trinaest parametara (pH, alkohol, ukupne i hlapljive kiseline, CO2, gustoća, glukoza, saharoza, fruktoza, ukupni i slobodi SO2, polifenoli, limunska kiselina). Dobiveni rezultati statistički su uspoređeni multivarijantnom analizom glavnih komponenti (Principal component analysis) i klaster analizom (Cluster analysis). Ispitivani uzorci vina s različitih područja Hercegovine su pokazali veliku sličnost kemijskih parametara. Primjenom multivarijantne analize mogu se definirati kemijski parametri vina Žilavke koji bi se koristili za klasifikaciju ovog proizvoda. Rezul tati klaster analize pokazuju da analizirana vina Žilavka čine homogenu skupinu što se i očekuje s obzirom da su sva vina pripravljena od iste sorte grožđa s područja Hercegovine.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija)