Pregled bibliografske jedinice broj: 960448
Ambalaža za pakiranje kave
Ambalaža za pakiranje kave, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
CROSBI ID: 960448 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ambalaža za pakiranje kave
(Coffee Packaging)
Autori
Gotal, Ana-Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek, Hrvatska
Datum
28.09
Godina
2018
Stranica
20
Mentor
Tomac, Ivana
Ključne riječi
ambalažni materijali ; pakiranje ; pržena kava ; mljevena kava ; instant kava
(packaging materials ; packaging ; roasted coffee ; ground coffee ; instant coffee)
Sažetak
Kava je zimzeleni grm. Najznačajnije botaničke vrste kave su arabica, robusta i liberika. Karakteristična aroma, okus i miris su značajke kvalitete kave, a ujedno se na navedeni zahtjevi za pakiranje kave odnose i na odabir ambalažnog materijala. Ambalažni materijali koji se najviše upotrebljavaju za pakiranje kave su papir, plastični materijali, višeslojna ambalaža, staklo i aluminij moraju spriječiti prodor mikroorganizama, zaštititi kavu od vlage, utjecaja svjetlosti i kisika. Kava se najčešće pakira u staklenke s plastičnim navojnim poklopcem, u aluminijske limenke s aluminijskim poklopcem ili plastičnim poklopcem, u vrećice od višeslojnog materijala, dok se pržena zrna mogu pakirati u papirnate vrećice s polietilenskom folijom za bolji uvid u sadržaj vrećice. Zelena zrna pakiraju se u jutene vreće koje ujedno služe i za transport. Vakuum pakiranje ili pakiranje u atmosferi inertnih plinova odnosno u modificiranoj ili kontroliranoj atmosferi pakira se kava s ciljem održavanja karakterističnih fizikalno-kemijskih i organoleptičkih svojstava. Kava ''za van'' pakira se u plastične čaše ili u jestivu ambalažu. Cilj ovog završnog rada je opisati zahtjeve za pakiranje, vrste ambalažnog materijala za pakiranje kave te navesti i opisati primjere pakiranja različitih kava.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija