Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 960448

Ambalaža za pakiranje kave


Gotal, Ana-Marija
Ambalaža za pakiranje kave, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska


CROSBI ID: 960448 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ambalaža za pakiranje kave
(Coffee Packaging)

Autori
Gotal, Ana-Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek, Hrvatska

Datum
28.09

Godina
2018

Stranica
20

Mentor
Tomac, Ivana

Ključne riječi
ambalažni materijali ; pakiranje ; pržena kava ; mljevena kava ; instant kava
(packaging materials ; packaging ; roasted coffee ; ground coffee ; instant coffee)

Sažetak
Kava je zimzeleni grm. Najznačajnije botaničke vrste kave su arabica, robusta i liberika. Karakteristična aroma, okus i miris su značajke kvalitete kave, a ujedno se na navedeni zahtjevi za pakiranje kave odnose i na odabir ambalažnog materijala. Ambalažni materijali koji se najviše upotrebljavaju za pakiranje kave su papir, plastični materijali, višeslojna ambalaža, staklo i aluminij moraju spriječiti prodor mikroorganizama, zaštititi kavu od vlage, utjecaja svjetlosti i kisika. Kava se najčešće pakira u staklenke s plastičnim navojnim poklopcem, u aluminijske limenke s aluminijskim poklopcem ili plastičnim poklopcem, u vrećice od višeslojnog materijala, dok se pržena zrna mogu pakirati u papirnate vrećice s polietilenskom folijom za bolji uvid u sadržaj vrećice. Zelena zrna pakiraju se u jutene vreće koje ujedno služe i za transport. Vakuum pakiranje ili pakiranje u atmosferi inertnih plinova odnosno u modificiranoj ili kontroliranoj atmosferi pakira se kava s ciljem održavanja karakterističnih fizikalno-kemijskih i organoleptičkih svojstava. Kava ''za van'' pakira se u plastične čaše ili u jestivu ambalažu. Cilj ovog završnog rada je opisati zahtjeve za pakiranje, vrste ambalažnog materijala za pakiranje kave te navesti i opisati primjere pakiranja različitih kava.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ivana Tomac (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Gotal, Ana-Marija
Ambalaža za pakiranje kave, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
Gotal, A. (2018) 'Ambalaža za pakiranje kave', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska.
@phdthesis{phdthesis, author = {Gotal, Ana-Marija}, year = {2018}, pages = {20}, keywords = {ambala\v{z}ni materijali, pakiranje, pr\v{z}ena kava, mljevena kava, instant kava}, title = {Ambala\v{z}a za pakiranje kave}, keyword = {ambala\v{z}ni materijali, pakiranje, pr\v{z}ena kava, mljevena kava, instant kava}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Gotal, Ana-Marija}, year = {2018}, pages = {20}, keywords = {packaging materials, packaging, roasted coffee, ground coffee, instant coffee}, title = {Coffee Packaging}, keyword = {packaging materials, packaging, roasted coffee, ground coffee, instant coffee}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font