Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 960441

Pakiranje žitarica za doručak


Juranić, Zorica
Pakiranje žitarica za doručak, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska


CROSBI ID: 960441 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Pakiranje žitarica za doručak
(Packaging of Breakfast Cereals)

Autori
Juranić, Zorica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek, Hrvatska

Datum
28.09

Godina
2018

Stranica
20

Mentor
Tomac, Ivana

Ključne riječi
žitarice za doručak ; ambalaža ; beta-glukan ; ambalažni materijali
(breakfast cereals ; packaging ; beta-glucan ; packaging materials)

Sažetak
Beta-glukan je polisaharid izgrađen od glukoznih jedinica međusobno spojenih β-1, 3- ili β-1, 4-glikozidnim vezama. Epidemiološke studije potvrdile su pozitivan utjecaj beta- glukana na zdravlje ljudi, a očituje se u jačanju imunološkog sustava, sprječavanju kardiovaskularnih i gastrointestinalnih bolesti, zatim kod liječenja kožnih bolesti, prehlada i viroza. Prirodni izvori beta-glukana su žitarice. Prema sadržaju beta-glukana, najbogatije su ječam, zob i pšenica. Zakonodavstvo Republike Hrvatske podijelilo je proizvode od žitarica na žitne pahuljice, muesli proizvode, ekstrudirane proizvode od žitarica i instant proizvode od žitarica. Zahtjevi za pakiranje žitarica, ali i zahtjevi koje treba popuniti ambalažni materijali pri odabiru za pakiranje žitarica za doručak su zaštita od vlage, svjetlosti, temperaturnih promjena, mehaničkih oštećenja, prodora mikroorganizama i utjecaj stranih, nepoželjnih mirisa. Ambalažni materijali koji se najčešće upotrebljavaju za kreiranje ambalaže za pakiranje žitarica za doručak su papir, karton, višeslojni materijali i polimerne mase, a u obliku kutija, vrećica, čašica te kao zatvarači. Stoga je zadatak ovog završnog rada opisati žitarice za doručak, zahtjeve za pakiranje, ambalažne materijale koji se upotrebljavaju za pakiranje žitarica za doručak te navesti i opisati na primjerima vrste pakiranja žitarica za doručak.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-6777 - Utjecaj prehrambenih vlakana na bioraspoloživost polifenola istraživanjem adsorpcije i simuliranih probavnih procesa, in vitro (BIO-POLIFENOL) (Jakobek Barron, Lidija, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ivana Tomac (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Juranić, Zorica
Pakiranje žitarica za doručak, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
Juranić, Z. (2018) 'Pakiranje žitarica za doručak', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jurani\'{c}, Zorica}, year = {2018}, pages = {20}, keywords = {\v{z}itarice za doru\v{c}ak, ambala\v{z}a, beta-glukan, ambala\v{z}ni materijali}, title = {Pakiranje \v{z}itarica za doru\v{c}ak}, keyword = {\v{z}itarice za doru\v{c}ak, ambala\v{z}a, beta-glukan, ambala\v{z}ni materijali}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jurani\'{c}, Zorica}, year = {2018}, pages = {20}, keywords = {breakfast cereals, packaging, beta-glucan, packaging materials}, title = {Packaging of Breakfast Cereals}, keyword = {breakfast cereals, packaging, beta-glucan, packaging materials}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font