Pregled bibliografske jedinice broj: 960441
Pakiranje žitarica za doručak
Pakiranje žitarica za doručak, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
CROSBI ID: 960441 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pakiranje žitarica za doručak
(Packaging of Breakfast Cereals)
Autori
Juranić, Zorica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek, Hrvatska
Datum
28.09
Godina
2018
Stranica
20
Mentor
Tomac, Ivana
Ključne riječi
žitarice za doručak ; ambalaža ; beta-glukan ; ambalažni materijali
(breakfast cereals ; packaging ; beta-glucan ; packaging materials)
Sažetak
Beta-glukan je polisaharid izgrađen od glukoznih jedinica međusobno spojenih β-1, 3- ili β-1, 4-glikozidnim vezama. Epidemiološke studije potvrdile su pozitivan utjecaj beta- glukana na zdravlje ljudi, a očituje se u jačanju imunološkog sustava, sprječavanju kardiovaskularnih i gastrointestinalnih bolesti, zatim kod liječenja kožnih bolesti, prehlada i viroza. Prirodni izvori beta-glukana su žitarice. Prema sadržaju beta-glukana, najbogatije su ječam, zob i pšenica. Zakonodavstvo Republike Hrvatske podijelilo je proizvode od žitarica na žitne pahuljice, muesli proizvode, ekstrudirane proizvode od žitarica i instant proizvode od žitarica. Zahtjevi za pakiranje žitarica, ali i zahtjevi koje treba popuniti ambalažni materijali pri odabiru za pakiranje žitarica za doručak su zaštita od vlage, svjetlosti, temperaturnih promjena, mehaničkih oštećenja, prodora mikroorganizama i utjecaj stranih, nepoželjnih mirisa. Ambalažni materijali koji se najčešće upotrebljavaju za kreiranje ambalaže za pakiranje žitarica za doručak su papir, karton, višeslojni materijali i polimerne mase, a u obliku kutija, vrećica, čašica te kao zatvarači. Stoga je zadatak ovog završnog rada opisati žitarice za doručak, zahtjeve za pakiranje, ambalažne materijale koji se upotrebljavaju za pakiranje žitarica za doručak te navesti i opisati na primjerima vrste pakiranja žitarica za doručak.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-6777 - Utjecaj prehrambenih vlakana na bioraspoloživost polifenola istraživanjem adsorpcije i simuliranih probavnih procesa, in vitro (BIO-POLIFENOL) (Jakobek Barron, Lidija, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Ivana Tomac
(mentor)