Pregled bibliografske jedinice broj: 960318
Uloga kalija u ishrani vinove loze
Uloga kalija u ishrani vinove loze, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 960318 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uloga kalija u ishrani vinove loze
(Potassium nutrition in vineyards)
Autori
Rajić, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
06.07
Godina
2018
Stranica
25
Mentor
Karoglan, Marko
Neposredni voditelj
Anić, Marina
Ključne riječi
kalij, ishrana, vinova loza
(potassium, nutrition, vine)
Sažetak
Vinova loza (Vitis vinifera L.) je veliki potrošač kalija kojeg usvaja u velikom postotku, čak do 60 % i to u obliku kalijeva iona. U prvim fazama svog razvoja usvajanje je intenzivnije, a zatim se postupno smanjuje. Mnogobrojni životni procesi kao što su fotosinteza, disanje i transpiracija ovise o kaliju. Njegovim nedostatkom dolazi do iscrpljivanja biljke jer se usporava proces fotosinteze, a povećava se intenzitet disanja i transpiracija. Cilj ovog rada bio je utvrditi ulogu kalija u ishrani vinove loze zbog njegovog veoma važnog doprinosa u rastu i razvoju vegetativnih i generativnih organa, zajedno s dušikom i fosforom. Osim toga, njegovo pozitivno djelovanje očituje se u sintezi bjelančevina, ugljikohidrata i vitamina kao i povećanoj otpornosti loze na ekstremno visoke i niske temperature zraka.
Izvorni jezik
Hrvatski