Pregled bibliografske jedinice broj: 960115
Proizvodnja pšeničnog piva
Proizvodnja pšeničnog piva, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 960115 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja pšeničnog piva
(Production of wheat beer)
Autori
Kovačević, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
28.09
Godina
2018
Stranica
23
Mentor
Mastanjević, Kristina
Ključne riječi
proizvodnja pšeničnog slada ; proizvodnja pšeničnog piva ; pšenično pivo
(production of wheat malt ; production of wheat beer ; wheat beer)
Sažetak
U ovom radu predstavljena je upotreba pšenice u proizvodnji pšeničnog piva. Iako je ječam mnogo više proučavan s obzirom da je najvažnija sirovina u proizvodnji piva, pšenica igra veliku ulogu kao sirovina za proizvodnju slada i piva. Povijest pšeničnog piva započinje prije više od 5000 godina, a rezultat proučavanja i tehnoloških postupaka su današnje vrste pšeničnog piva. Glavne vrste pšeničnog piva su pšenično pivo s kvascem i bistro pšenično pivo. Zbog sličnosti između pšenice i ječma, tehnologija slađenja ječma koristi se i u proizvodnji pšeničnog piva. Proizvodnja pšeničnog slada započinje apsorpcijom vode u zrno nakon čega slijedi klijanje i sušenje. Nakon proizvodnje osnove sirovine, odnosno pšeničnog slada slijedi proizvodnja pšeničnog piva. U zaključku, unatoč sličnostima s proizvodnjom ječma, pšenica doprinosi promjene u proizvodnji i senzorskim karakteristikama piva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Kristina Mastanjević
(mentor)