Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 960115

Proizvodnja pšeničnog piva


Kovačević, Nikolina
Proizvodnja pšeničnog piva, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 960115 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja pšeničnog piva
(Production of wheat beer)

Autori
Kovačević, Nikolina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
28.09

Godina
2018

Stranica
23

Mentor
Mastanjević, Kristina

Ključne riječi
proizvodnja pšeničnog slada ; proizvodnja pšeničnog piva ; pšenično pivo
(production of wheat malt ; production of wheat beer ; wheat beer)

Sažetak
U ovom radu predstavljena je upotreba pšenice u proizvodnji pšeničnog piva. Iako je ječam mnogo više proučavan s obzirom da je najvažnija sirovina u proizvodnji piva, pšenica igra veliku ulogu kao sirovina za proizvodnju slada i piva. Povijest pšeničnog piva započinje prije više od 5000 godina, a rezultat proučavanja i tehnoloških postupaka su današnje vrste pšeničnog piva. Glavne vrste pšeničnog piva su pšenično pivo s kvascem i bistro pšenično pivo. Zbog sličnosti između pšenice i ječma, tehnologija slađenja ječma koristi se i u proizvodnji pšeničnog piva. Proizvodnja pšeničnog slada započinje apsorpcijom vode u zrno nakon čega slijedi klijanje i sušenje. Nakon proizvodnje osnove sirovine, odnosno pšeničnog slada slijedi proizvodnja pšeničnog piva. U zaključku, unatoč sličnostima s proizvodnjom ječma, pšenica doprinosi promjene u proizvodnji i senzorskim karakteristikama piva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Kristina Mastanjević (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Kovačević, Nikolina
Proizvodnja pšeničnog piva, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Kovačević, N. (2018) 'Proizvodnja pšeničnog piva', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kova\v{c}evi\'{c}, Nikolina}, year = {2018}, pages = {23}, keywords = {proizvodnja p\v{s}eni\v{c}nog slada, proizvodnja p\v{s}eni\v{c}nog piva, p\v{s}eni\v{c}no pivo}, title = {Proizvodnja p\v{s}eni\v{c}nog piva}, keyword = {proizvodnja p\v{s}eni\v{c}nog slada, proizvodnja p\v{s}eni\v{c}nog piva, p\v{s}eni\v{c}no pivo}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kova\v{c}evi\'{c}, Nikolina}, year = {2018}, pages = {23}, keywords = {production of wheat malt, production of wheat beer, wheat beer}, title = {Production of wheat beer}, keyword = {production of wheat malt, production of wheat beer, wheat beer}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font