Pregled bibliografske jedinice broj: 960112
Utjecaj karakteristika namjenskih sortnih grupa ječma na stupanj razgradnje beta glukana tijekom slađenja
Utjecaj karakteristika namjenskih sortnih grupa ječma na stupanj razgradnje beta glukana tijekom slađenja, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 960112 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj karakteristika namjenskih sortnih grupa ječma na stupanj razgradnje beta glukana tijekom slađenja
(The impact of the different varietal groups of barley on the degree of decomposition ß-glucans during malting)
Autori
Buljeta, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
28.09
Godina
2018
Stranica
45
Mentor
Mastanjević, Kristina ; Horvat, Daniela
Ključne riječi
sorte ječma ; beta glukani ; mikroslađenje
(barley varieties ; beta glucans ; micro-malting)
Sažetak
U radu je je određena koncentracija -glukana u uzorcima ječma, slada i sladovine, te viskoznost sladovine. Ukupno je laboratorijski analizirano 25 uzoraka ječma. Uzorci ječma su postupkom mikroslađenja prevedeni u slad, a nakon toga kongresnom metodom ukomljavanja od slada je dobivena sladovina. Zbog problema uzrokovanih -glukanima u proizvodnji piva, potrebno je ustanoviti promjenu koncentracije -glukana tijekom slađenja. Pivarska sorta jarog ječma Pivarac je pokazala značajno smanjenje koncentracije -glukana nakon slađenja. Sve jare sorte (osim sorte Matej) i kontrolne sorte daju sladovine s preporučenom koncentracijom -glukana (220 mg/L). Vrijednosti koncentracije -glukana u sladovini ozimih sorti su veće od preporučenih. Najmanje vrijednosti viskoznosti sladovine su uočene kod kontrolnih sorti Tiffany i Vanessa, te kod pivarske sorte Pivarac.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek