Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 960112

Utjecaj karakteristika namjenskih sortnih grupa ječma na stupanj razgradnje beta glukana tijekom slađenja


Buljeta, Ivana
Utjecaj karakteristika namjenskih sortnih grupa ječma na stupanj razgradnje beta glukana tijekom slađenja, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 960112 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj karakteristika namjenskih sortnih grupa ječma na stupanj razgradnje beta glukana tijekom slađenja
(The impact of the different varietal groups of barley on the degree of decomposition ß-glucans during malting)

Autori
Buljeta, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
28.09

Godina
2018

Stranica
45

Mentor
Mastanjević, Kristina ; Horvat, Daniela

Ključne riječi
sorte ječma ; beta glukani ; mikroslađenje
(barley varieties ; beta glucans ; micro-malting)

Sažetak
U radu je je određena koncentracija -glukana u uzorcima ječma, slada i sladovine, te viskoznost sladovine. Ukupno je laboratorijski analizirano 25 uzoraka ječma. Uzorci ječma su postupkom mikroslađenja prevedeni u slad, a nakon toga kongresnom metodom ukomljavanja od slada je dobivena sladovina. Zbog problema uzrokovanih -glukanima u proizvodnji piva, potrebno je ustanoviti promjenu koncentracije -glukana tijekom slađenja. Pivarska sorta jarog ječma Pivarac je pokazala značajno smanjenje koncentracije -glukana nakon slađenja. Sve jare sorte (osim sorte Matej) i kontrolne sorte daju sladovine s preporučenom koncentracijom -glukana (220 mg/L). Vrijednosti koncentracije -glukana u sladovini ozimih sorti su veće od preporučenih. Najmanje vrijednosti viskoznosti sladovine su uočene kod kontrolnih sorti Tiffany i Vanessa, te kod pivarske sorte Pivarac.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Kristina Mastanjević (mentor)

Avatar Url Daniela Horvat (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Buljeta, Ivana
Utjecaj karakteristika namjenskih sortnih grupa ječma na stupanj razgradnje beta glukana tijekom slađenja, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Buljeta, I. (2018) 'Utjecaj karakteristika namjenskih sortnih grupa ječma na stupanj razgradnje beta glukana tijekom slađenja', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Buljeta, Ivana}, year = {2018}, pages = {45}, keywords = {sorte je\v{c}ma, beta glukani, mikrosla\djenje}, title = {Utjecaj karakteristika namjenskih sortnih grupa je\v{c}ma na stupanj razgradnje beta glukana tijekom sla\djenja}, keyword = {sorte je\v{c}ma, beta glukani, mikrosla\djenje}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Buljeta, Ivana}, year = {2018}, pages = {45}, keywords = {barley varieties, beta glucans, micro-malting}, title = {The impact of the different varietal groups of barley on the degree of decomposition ß-glucans during malting}, keyword = {barley varieties, beta glucans, micro-malting}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font