Pregled bibliografske jedinice broj: 960088
Udio kuhinjske soli u kruhu grada Zagreba
Udio kuhinjske soli u kruhu grada Zagreba // Acta medica Croatica, 72 (2018), 2; 133-139 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 960088 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Udio kuhinjske soli u kruhu grada Zagreba
(Salt content in bread from the city of Zagreb,
Croatia)
Autori
Delaš Aždajić, Marija ; Delaš, Ivančica ; Štimac Grbić, Danijela ; Aždajić, Stjepan ; Vahčić, Nada
Izvornik
Acta medica Croatica (1330-0164) 72
(2018), 2;
133-139
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
natrijev klorid ; kuhinjska sol ; kruh ; prehrambena industrija ; Republika Hrvatska, Zagreb
(sodium chloride ; kitchen salt ; bread ; food industry ; Republic of Croatia, Zagreb)
Sažetak
Cilj rada bio je analizirati udio kuhinjske soli u kruhu iz pekarnica s područja Grada Zagreba. Kuhinjska sol ili natrijev klorid jedan je od najzastupljenijih spojeva na Zemlji, neophodan za rad ljudskog organizma. Uz prirodno prisutan natrij u namirnicama glavni izvori natrija u prehrani su industrijski proizvodi (ponajprije pekarski proizvodi, a slijede mesni proizvodi), te dosoljavanje prigodom pripreme i konzumiranja hrane. Svjetska zdravstvena organizacija preporuča dnevni unos do 5 grama kuhinjske soli. U brojnim je zemljama svijeta unos soli višestruko veći od preporučenog i globalni je javnozdravstveni problem kao čimbenik rizika za razvoj arterijske hipertenzije i posljedično drugih bolesti krvožilnog sustava. Materijal i metode: Prikupljeni su uzorci kruha iz pekara malih obrtnika i industrijskih proizvođača pekarskih proizvoda na području Grada Zagreba. Udio kuhinjske soli u uzorcima kruha utvrđen je titracijskom metodom po Mohru kojom se određuje količina iona Cl- i Br- korištenjem standardne otopine AgNO3 u neutralnom mediju. Rezultati: Prosječni udio kuhinjske soli u analiziranim uzorcima kruha iznosi 2, 24 %, što je gotovo dvostruko više od vrijednosti predviđene Pravilnikom o žitaricama i proizvodima od žitarica (1, 4 %). Statistički značajna razlika nije utvrđena prigodom usporedbe vrijednosti udjela NaCl u uzorcima kruha malih i velikih proizvođača kruha. Zaključak: Potrebne su daljnje aktivnosti na smanjenju udjela soli u kruhu u svrhu smanjenja rizika za razvoj arterijske hipertenzije i drugih bolesti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski zavod za javno zdravstvo,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Medicinski fakultet, Zagreb,
KBC "Sestre Milosrdnice"
Profili:
Ivančica Delaš
(autor)
Danijela Štimac
(autor)
Nada Vahčić
(autor)
Marija Delaš Aždajić
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Scopus
- MEDLINE
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- BIOSIS Previews (Biological Abstracts)
- CANCERLIT
- EMBASE (Excerpta Medica)
- TOXLINE