Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 960088

Udio kuhinjske soli u kruhu grada Zagreba


Delaš Aždajić, Marija; Delaš, Ivančica; Štimac Grbić, Danijela; Aždajić, Stjepan; Vahčić, Nada
Udio kuhinjske soli u kruhu grada Zagreba // Acta medica Croatica, 72 (2018), 2; 133-139 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 960088 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Udio kuhinjske soli u kruhu grada Zagreba
(Salt content in bread from the city of Zagreb, Croatia)

Autori
Delaš Aždajić, Marija ; Delaš, Ivančica ; Štimac Grbić, Danijela ; Aždajić, Stjepan ; Vahčić, Nada

Izvornik
Acta medica Croatica (1330-0164) 72 (2018), 2; 133-139

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
natrijev klorid ; kuhinjska sol ; kruh ; prehrambena industrija ; Republika Hrvatska, Zagreb
(sodium chloride ; kitchen salt ; bread ; food industry ; Republic of Croatia, Zagreb)

Sažetak
Cilj rada bio je analizirati udio kuhinjske soli u kruhu iz pekarnica s područja Grada Zagreba. Kuhinjska sol ili natrijev klorid jedan je od najzastupljenijih spojeva na Zemlji, neophodan za rad ljudskog organizma. Uz prirodno prisutan natrij u namirnicama glavni izvori natrija u prehrani su industrijski proizvodi (ponajprije pekarski proizvodi, a slijede mesni proizvodi), te dosoljavanje prigodom pripreme i konzumiranja hrane. Svjetska zdravstvena organizacija preporuča dnevni unos do 5 grama kuhinjske soli. U brojnim je zemljama svijeta unos soli višestruko veći od preporučenog i globalni je javnozdravstveni problem kao čimbenik rizika za razvoj arterijske hipertenzije i posljedično drugih bolesti krvožilnog sustava. Materijal i metode: Prikupljeni su uzorci kruha iz pekara malih obrtnika i industrijskih proizvođača pekarskih proizvoda na području Grada Zagreba. Udio kuhinjske soli u uzorcima kruha utvrđen je titracijskom metodom po Mohru kojom se određuje količina iona Cl- i Br- korištenjem standardne otopine AgNO3 u neutralnom mediju. Rezultati: Prosječni udio kuhinjske soli u analiziranim uzorcima kruha iznosi 2, 24 %, što je gotovo dvostruko više od vrijednosti predviđene Pravilnikom o žitaricama i proizvodima od žitarica (1, 4 %). Statistički značajna razlika nije utvrđena prigodom usporedbe vrijednosti udjela NaCl u uzorcima kruha malih i velikih proizvođača kruha. Zaključak: Potrebne su daljnje aktivnosti na smanjenju udjela soli u kruhu u svrhu smanjenja rizika za razvoj arterijske hipertenzije i drugih bolesti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Hrvatski zavod za javno zdravstvo,
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Medicinski fakultet, Zagreb,
KBC "Sestre Milosrdnice"


Citiraj ovu publikaciju:

Delaš Aždajić, Marija; Delaš, Ivančica; Štimac Grbić, Danijela; Aždajić, Stjepan; Vahčić, Nada
Udio kuhinjske soli u kruhu grada Zagreba // Acta medica Croatica, 72 (2018), 2; 133-139 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Delaš Aždajić, M., Delaš, I., Štimac Grbić, D., Aždajić, S. & Vahčić, N. (2018) Udio kuhinjske soli u kruhu grada Zagreba. Acta medica Croatica, 72 (2), 133-139.
@article{article, author = {Dela\v{s} A\v{z}daji\'{c}, Marija and Dela\v{s}, Ivan\v{c}ica and \v{S}timac Grbi\'{c}, Danijela and A\v{z}daji\'{c}, Stjepan and Vah\v{c}i\'{c}, Nada}, year = {2018}, pages = {133-139}, keywords = {natrijev klorid, kuhinjska sol, kruh, prehrambena industrija, Republika Hrvatska, Zagreb}, journal = {Acta medica Croatica}, volume = {72}, number = {2}, issn = {1330-0164}, title = {Udio kuhinjske soli u kruhu grada Zagreba}, keyword = {natrijev klorid, kuhinjska sol, kruh, prehrambena industrija, Republika Hrvatska, Zagreb} }
@article{article, author = {Dela\v{s} A\v{z}daji\'{c}, Marija and Dela\v{s}, Ivan\v{c}ica and \v{S}timac Grbi\'{c}, Danijela and A\v{z}daji\'{c}, Stjepan and Vah\v{c}i\'{c}, Nada}, year = {2018}, pages = {133-139}, keywords = {sodium chloride, kitchen salt, bread, food industry, Republic of Croatia, Zagreb}, journal = {Acta medica Croatica}, volume = {72}, number = {2}, issn = {1330-0164}, title = {Salt content in bread from the city of Zagreb, Croatia}, keyword = {sodium chloride, kitchen salt, bread, food industry, Republic of Croatia, Zagreb} }

Časopis indeksira:


  • Scopus
  • MEDLINE


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • BIOSIS Previews (Biological Abstracts)
  • CANCERLIT
  • EMBASE (Excerpta Medica)
  • TOXLINE





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font