Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 959954

Utjecaj temperature i vremena sušenja na iskoristivost primorskog vriska


Matić, Mihaela
Utjecaj temperature i vremena sušenja na iskoristivost primorskog vriska, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 959954 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj temperature i vremena sušenja na iskoristivost primorskog vriska
(Influence of temperature and drying time on the usability of winter savory)

Autori
Matić, Mihaela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.09

Godina
2018

Stranica
35

Mentor
Krička, Tajana

Ključne riječi
primorski vrisak, biljka, stabljike, sušenje, temperatura
(winter savory, stem, plant, drying, temperature)

Sažetak
Primorski vrisak (Satureja montana L.) je zimzelena polugrmovita biljka iz porodice usnača (Lamiacea) koja raste na suhim, kamenitim i sunčanim obroncima. Rasprostranjena je u mediteranskom i submediteranskom podneblju Hrvatske. Ime roda „Satureja“ potječe od Plinija (23-79 n.e), ali porijeklo roda nije najsigurnije. Jedno tumačenje dolazi od riječi satir (mitsko biće, ljubimac žena, vina, glazbe i plesa), a drugo je riječ arapskog porijekla ss“atar ili sattur kojom su oni nazvali sve mirisne usnatice. Primarni razlog uzgoja primorskog vriska kod nas je njegovo ljekovito i začinsko djelovanja. Kako bi se očuvala njegova ljekovita i začinska svojstva, cijelu je stabljiku potrebno termički doraditi optimalnim načinom sušenja uzimajući u obzir temperaturu i vrijeme sušenja. Za potrebe istraživanja korištene su cijele stabljike zajedno s listovima i cvjetovima bijelog i ružičastog vriska. Listovi i cvjetovi su sušeni na tri različite temperature (40°C, 50°C, 60°C). Najbrže sušenje zabilježeno je pri temperaturi od 60°C. Ukupna količina vode, pepela te ulja utvrđena je na svježim i sušenim cvjetovima i listovima vriska. Najveći udio ulja i pepela ustanovljen je kod vriska ružičastog obojenja u svježem stanju, udio pepela iznosio je 3, 98%, a udio ulja 3, 12%.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Interdisciplinarne biotehničke znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tajana Krička (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Matić, Mihaela
Utjecaj temperature i vremena sušenja na iskoristivost primorskog vriska, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Matić, M. (2018) 'Utjecaj temperature i vremena sušenja na iskoristivost primorskog vriska', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mati\'{c}, Mihaela}, year = {2018}, pages = {35}, keywords = {primorski vrisak, biljka, stabljike, su\v{s}enje, temperatura}, title = {Utjecaj temperature i vremena su\v{s}enja na iskoristivost primorskog vriska}, keyword = {primorski vrisak, biljka, stabljike, su\v{s}enje, temperatura}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mati\'{c}, Mihaela}, year = {2018}, pages = {35}, keywords = {winter savory, stem, plant, drying, temperature}, title = {Influence of temperature and drying time on the usability of winter savory}, keyword = {winter savory, stem, plant, drying, temperature}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font