Pregled bibliografske jedinice broj: 959954
Utjecaj temperature i vremena sušenja na iskoristivost primorskog vriska
Utjecaj temperature i vremena sušenja na iskoristivost primorskog vriska, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 959954 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj temperature i vremena sušenja na
iskoristivost primorskog vriska
(Influence of temperature and drying time on the
usability of winter savory)
Autori
Matić, Mihaela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.09
Godina
2018
Stranica
35
Mentor
Krička, Tajana
Ključne riječi
primorski vrisak, biljka, stabljike, sušenje, temperatura
(winter savory, stem, plant, drying, temperature)
Sažetak
Primorski vrisak (Satureja montana L.) je zimzelena polugrmovita biljka iz porodice usnača (Lamiacea) koja raste na suhim, kamenitim i sunčanim obroncima. Rasprostranjena je u mediteranskom i submediteranskom podneblju Hrvatske. Ime roda „Satureja“ potječe od Plinija (23-79 n.e), ali porijeklo roda nije najsigurnije. Jedno tumačenje dolazi od riječi satir (mitsko biće, ljubimac žena, vina, glazbe i plesa), a drugo je riječ arapskog porijekla ss“atar ili sattur kojom su oni nazvali sve mirisne usnatice. Primarni razlog uzgoja primorskog vriska kod nas je njegovo ljekovito i začinsko djelovanja. Kako bi se očuvala njegova ljekovita i začinska svojstva, cijelu je stabljiku potrebno termički doraditi optimalnim načinom sušenja uzimajući u obzir temperaturu i vrijeme sušenja. Za potrebe istraživanja korištene su cijele stabljike zajedno s listovima i cvjetovima bijelog i ružičastog vriska. Listovi i cvjetovi su sušeni na tri različite temperature (40°C, 50°C, 60°C). Najbrže sušenje zabilježeno je pri temperaturi od 60°C. Ukupna količina vode, pepela te ulja utvrđena je na svježim i sušenim cvjetovima i listovima vriska. Najveći udio ulja i pepela ustanovljen je kod vriska ružičastog obojenja u svježem stanju, udio pepela iznosio je 3, 98%, a udio ulja 3, 12%.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Interdisciplinarne biotehničke znanosti