Pregled bibliografske jedinice broj: 959952
Skladištenje i dorada žitarica u ekološkoj poljoprivredi
Skladištenje i dorada žitarica u ekološkoj poljoprivredi, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 959952 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Skladištenje i dorada žitarica u ekološkoj
poljoprivredi
(Storage and processing of cereals in ecological
agriculture)
Autori
Kršak, Anamarija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.06
Godina
2018
Stranica
27
Mentor
Matin, Ana
Ključne riječi
ekološka proizvodnja, skladišta, silosi, dorada
(ecological production, warehouses, silos, finishing)
Sažetak
Cilj ovoga rada je objasniti manipuliranje i doradu ekološki uzgojenih žitarica u skladu s važećim regulativama. Žitarice koje se najviše koriste u ekološkoj proizvodnji su pšenica, ječam i zob. Objasniti će se kako određeni postupci djeluju na žitarice i njihov proces skladištenja. Postupke dorade dijelimo na termičke i hidrotermičke. U termičku doradu ubraja se konvekcijsko i kondukcijsko sušenje te peletiranje. U konvekcijsko sušenje ubraja se šaržna i kontinuirana sušara te dorada pšenice, ječma i zobi sušenjem. U kondukcijsko sušenje spada tostiranje. U svim nabrojenim postupcima, osim sušenja, dorađuje se sušeno zrno. Mikronizacija, ekstrudiranje i ekspandiranje su termički i hidrotermički postupci dorade. Vrste skladištenja žitarica dijele se na podna skladišta i silose gdje se sirovine suše i čuvaju kao gotov proizvod ili se dalje prerađuju mljevenjem. Finalni proizvodi nakon mljevenja mogu biti griz, brašno, pahuljice i slično. U Hrvatskoj postoji sve veći interes poljoprivrednika za ekološku proizvodnju no najveći nedostatak je što ne postoji silosna ćelija za ekološke proizvode.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Interdisciplinarne biotehničke znanosti