Pregled bibliografske jedinice broj: 959945
Utjecaj uparavanja na poboljšanje sastava pšenice i tritikalea
Utjecaj uparavanja na poboljšanje sastava pšenice i tritikalea, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 959945 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj uparavanja na poboljšanje sastava pšenice i
tritikalea
(Effect of cooking on improvement of the composition
of wheat and triticale)
Autori
Ostroški, Natalija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.09
Godina
2018
Stranica
43
Mentor
Matin, Ana
Ključne riječi
pšenica, tritikale, sušenje, uparavanje, cooking, nutritivna svojstva
(wheat, triticale, drying, steaming, nutritional values)
Sažetak
Ţitarice se koriste za prehranu ljudi i hranidbu ţivotinja još od davnina. Danas su najvaţnije ratarske kulture u poljoprivrednoj proizvodnji na ĉitavom svijetu. Pšenica (Triticum aestivum L) i tritikale (Triticosecale ssp.) su jednogodišnje ţitarice iz porodice trava. Pšenica se smatra jednom od najstarijih kulturnih biljaka, dok je tritikale nastala u 19. stoljeću kriţanjem pšenice i raţi, iz ĉega je izveden njen drugi naziv „pšenoraţ“. Obje kulture imaju ozimi i jari oblik. U poslijeţetvnoj tehnologiji ţitarica vaţno je dobro doraditi i uskladištiti zrno, kako bi zadrţalo kvalitetu do uporabe. U postupku dorade zrna najznaĉajnija je termiĉka dorada sušenjem, koja sniţava vlaţnost zrna i time mu produljuje upotrebnu vrijednost. Prilikom prerade zrna u svrhu prehrane ljudi i hranidbe ţivotinja, koristi se hidrotermiĉki postupak uparavanja tzv. „cooking“. Uparavanje je tehnološki postupak tretiranja zrna s ciljem ţelatinizacije škroba, odnosno za poboljšanje nutritivnih svojstava i bolju probavljivost zrna. Ovaj rad prikazuje rezultate promjene u nutritivnim svojstvima zrna na pšenicama dviju sorti, Kraljica i Srpanjka, te na dviju sorti tritikale, Goran i Ranko. Prikupljenim uzorcima odredit će se kemijski sastav prije i nakon postupka obrade. Postupak obrade zrna obuhvaća konvekcijsko sušenje na tri temperature (50°C, 60°C i 70°C), kao i postupak uparavanja u periodu od 10 i 15 minuta pri tlaku od 0, 5 bara nakon ĉega slijedi ponovno sušenje na tri već spomenute temperature. Nakon provedenih tretmana svakom uzorku je odreĊen udio vlage, pepela, sirovih masti i škroba.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Interdisciplinarne biotehničke znanosti