Pregled bibliografske jedinice broj: 959775
Oksidativni stres – endogena i egzogena zaštita
Oksidativni stres – endogena i egzogena zaštita // Drugi kongres biologa Srbije Knjiga sažetaka / Živić, Miroslav ; Petković, Branka (ur.).
Niš: Srpsko biološko društvo, 2018. str. 266-266 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 959775 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Oksidativni stres – endogena i egzogena zaštita
(Oxidative stress - endogenous and exogenous protection)
Autori
Amić, Ana ; Milenković, Dejan ; Đorović, Jelena ; Jeremić, Svetlana ; Avdović, Edina ; Marković, Zoran ; Dimitrić Marković, Jasmina ; Amić, Dragan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Drugi kongres biologa Srbije Knjiga sažetaka
/ Živić, Miroslav ; Petković, Branka - Niš : Srpsko biološko društvo, 2018, 266-266
ISBN
978-86-81413-08-1
Skup
Drugi kongres biologa Srbije
Mjesto i datum
Kladovo, Srbija, 25.09.2018. - 30.09.2018
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
slobodni radikali ; oksidativni stres ; antioksidansi ; HAT ; SPLET ; SET-PT
(free radicals ; oxidative stress ; antioxidants ; HAT ; SPLET ; SET-PT)
Sažetak
Slobodni radikali su atomi ili molekuli s jednim ili više nesparenih elektrona u spoljašnjoj elektronskoj ljusci, što ih čini vrlo nestabilnima. Nastaju kao proizvod raznih fizioloških procesa, te su važna komponenta unutar-ćelijske signalizacije i imunološkog odgovora. Naš je organizam izložen i slobodnim radikalima iz okoline, čiji izvor mogu biti UV i jonizirajuće zračenje, zagađenje, duvanski dim i dr. Iako su slobodni radikali nužni za pravilno odvijanje fizioloških procesa, njihov višak ima negativan učinak na organizam i dovodi do nastanka oksidativnog stresa. Kako je oksidativni stres podloga za nastanak raznih bolesti, naš organizam ima sistem za borbu protiv suvišnih slobodnih radikala koji se zasniva na aktivnosti nekoliko enzima (katalaza, glutation peroksidaza i dr.) i endogenih antioksidansa (npr. mokraćna kiselina). U borbi protiv slobodnih radikala važni su i egzogeni antioksidansi (npr. flavonoidi), koji se mogu naći u hrani i piću. U našem prethodnom radu ispitali smo antioksidacijski potencijal mokraćne kiseline1. Na dalje, ispitali smo antioksidacijski potencijal raznih fenolnih i kumarinskih jedinjenja. Ravnotežne geometrije svih oblika ispitivanih jedinjenja, kao i odabranih slobodno radikalskih vrsta, izračunate su na M06-2X/6-311++G(d, p) nivou teorije, u pentil etanoatu i vodi. Na osnovu dobijenih rezultata može se reći da su HAT i SPLET dominantni i konkurentni mehanizmi antioksidativnog delovanja ispitanih jedinjenja, dok je SET-PT mehanizam najmanje verovatan reakcioni put.
Izvorni jezik
Ostalo
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku