Pregled bibliografske jedinice broj: 959736
Analiza teških metala u čokoladi
Analiza teških metala u čokoladi, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 959736 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza teških metala u čokoladi
(Analysis of heavy metals in chocolate)
Autori
Mačković, Tea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
24.09
Godina
2018
Stranica
39
Mentor
Šarkanj, Bojan
Ključne riječi
kadmij ; olovo ; čokolada ; atomska apsorpcijska spektroskopija
(cadmium ; lead ; chocolate ; atomic absorption spectroscopy)
Sažetak
Onečišćenje teškim metalima danas je postao jedan od ozbiljnijih ekoloških problema u svijetu. Većina teških metala toksična je i kancerogena te predstavlja prijetnju ljudskom i životinjskom zdravlju te okolišu. S ciljem zaštite ljudi postavljaju se zakonski maksimalno dozvoljene granice teških metala u hrani, te se provode studije karakterizacije i procjene rizika štetnih učinaka teških metala u hrani. U ovom radu opisan je utjecaj teških metala na zdravlje, njihova toksičnost, toksikokinetika te priprema uzoraka i analiza teških metala (kadmija i olova) u uzorcima mliječne i tamne čokolade primjenom atomske apsorpcijske spektroskopije u laboratoriju za atomsku apsorpcijsku spektroskopiju u Službi za zdravstvenu ekologiju na Zavodu za javno zdravstvo u Osijeku. Rezultati analize pokazali su da postoji statistički značajna razlika u vrijednosti medijana kadmija u tamnoj čokoladi (42, 0 ng/g) u odnosu na mliječnu čokoladu (13, 9 ng/g), dok nema statistički značajne razlike u izmjerenim koncentracijama olova u tamnoj čokoladi (219 ng/g) i mliječnoj čokoladi (275 ng/g). Konzumacijom čokolade sa srednjom vrijednošću izmjerenih teških metala ne očekuje se prelazak podnošljivog tjednog unosa za kadmij od 2, 5 µg/kg tjelesne mase, ali moguć je prelazak statistička donja granica pouzdanosti referentne doze (BMDL10) konzumacijom više od 154 g čokolade dnevno za prosječnu osobu od 70 kg. Sukladno rezultatima preporuča se procjena rizika štetnog djelovanja olova i drugih teških metala iz čokolade.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam