Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 959736

Analiza teških metala u čokoladi


Mačković, Tea
Analiza teških metala u čokoladi, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 959736 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Analiza teških metala u čokoladi
(Analysis of heavy metals in chocolate)

Autori
Mačković, Tea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
24.09

Godina
2018

Stranica
39

Mentor
Šarkanj, Bojan

Ključne riječi
kadmij ; olovo ; čokolada ; atomska apsorpcijska spektroskopija
(cadmium ; lead ; chocolate ; atomic absorption spectroscopy)

Sažetak
Onečišćenje teškim metalima danas je postao jedan od ozbiljnijih ekoloških problema u svijetu. Većina teških metala toksična je i kancerogena te predstavlja prijetnju ljudskom i životinjskom zdravlju te okolišu. S ciljem zaštite ljudi postavljaju se zakonski maksimalno dozvoljene granice teških metala u hrani, te se provode studije karakterizacije i procjene rizika štetnih učinaka teških metala u hrani. U ovom radu opisan je utjecaj teških metala na zdravlje, njihova toksičnost, toksikokinetika te priprema uzoraka i analiza teških metala (kadmija i olova) u uzorcima mliječne i tamne čokolade primjenom atomske apsorpcijske spektroskopije u laboratoriju za atomsku apsorpcijsku spektroskopiju u Službi za zdravstvenu ekologiju na Zavodu za javno zdravstvo u Osijeku. Rezultati analize pokazali su da postoji statistički značajna razlika u vrijednosti medijana kadmija u tamnoj čokoladi (42, 0 ng/g) u odnosu na mliječnu čokoladu (13, 9 ng/g), dok nema statistički značajne razlike u izmjerenim koncentracijama olova u tamnoj čokoladi (219 ng/g) i mliječnoj čokoladi (275 ng/g). Konzumacijom čokolade sa srednjom vrijednošću izmjerenih teških metala ne očekuje se prelazak podnošljivog tjednog unosa za kadmij od 2, 5 µg/kg tjelesne mase, ali moguć je prelazak statistička donja granica pouzdanosti referentne doze (BMDL10) konzumacijom više od 154 g čokolade dnevno za prosječnu osobu od 70 kg. Sukladno rezultatima preporuča se procjena rizika štetnog djelovanja olova i drugih teških metala iz čokolade.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Bojan Šarkanj (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Mačković, Tea
Analiza teških metala u čokoladi, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Mačković, T. (2018) 'Analiza teških metala u čokoladi', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ma\v{c}kovi\'{c}, Tea}, year = {2018}, pages = {39}, keywords = {kadmij, olovo, \v{c}okolada, atomska apsorpcijska spektroskopija}, title = {Analiza te\v{s}kih metala u \v{c}okoladi}, keyword = {kadmij, olovo, \v{c}okolada, atomska apsorpcijska spektroskopija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ma\v{c}kovi\'{c}, Tea}, year = {2018}, pages = {39}, keywords = {cadmium, lead, chocolate, atomic absorption spectroscopy}, title = {Analysis of heavy metals in chocolate}, keyword = {cadmium, lead, chocolate, atomic absorption spectroscopy}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font