Pregled bibliografske jedinice broj: 959735
LC-MS/MS analiza mikotoksina
LC-MS/MS analiza mikotoksina, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 959735 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
LC-MS/MS analiza mikotoksina
(LC-MS/MS mycotoxin analysis)
Autori
Kenjerić, Lidija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
10.07
Godina
2018
Stranica
45
Mentor
Šarkanj, Bojan
Ključne riječi
mikotoksini ; LC-MS/MS ; validacija metode ; međulaboratorijska usporedba ; utjecaj matrice
(mycotoxins ; LC-MS/MS ; validation method ; interlaboratory comparison ; matrix effect)
Sažetak
Zbog klimatskih promjena koje uzrokuju temperaturne razlike i ekstreme te raznih kriza na području prehrambene industrije, sigurnost hrane koju konzumiramo izrazito je bitna. Kako bi osigurali sigurnu i zdravu hranu moramo biti upoznati sa svim kontaminantima koji se mogu pojaviti u hrani i uzrokovati nepovoljan učinak na ljudski i životinjski organizam. Mikotoksini su sekundarni metaboliti plijesni, male molekulske mase, štetni su za zdravlje ljudi i životinja u niskim koncentracijama (<mg kg-1 tjeslene mase). Posjeduju široki spektar tokičnosti: neurotoksični su, teratogeni, mutageni te imunotoksični. Njihova prisutnost u hrani je neizbježna, a najčešće se nalaze u žitaricama. Metode koje se koriste za analizu moraju biti specifične i selektivne te omogućiti brzu i jednostavnu analizu kontaminanata. Stoga se sve više primjenjuju LC-MS/MS metode za analizu mikotoksina jer su se pokazale sveobuhvatne i dovoljno osjetljive. Prije korištenja neke metode potrebno ju je validirati. Validacijom utvrđujemo da je metoda prikladna za njenu namjenu uz određenu mjernu nesigurnost. Osnovni paramteri validacije su točnost, preciznost, selektivnost, osjetljivost, ponovljivost i stabilnost. Također je preporučljivo provesti međulaboratorijsku usporedbu te ispitati utjecaj matrice na analizu mikotoksina kako bi se osigurala kvaliteta rezultata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Biotehnologija, Prehrambena tehnologija