Pregled bibliografske jedinice broj: 959564
Pakiranje mliječnih proizvoda
Pakiranje mliječnih proizvoda, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
CROSBI ID: 959564 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pakiranje mliječnih proizvoda
(Packaging of Dairy Products)
Autori
Vincek, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek, Hrvatska
Datum
28.09
Godina
2018
Stranica
21
Mentor
Tomac, Ivana
Ključne riječi
mliječni proizvodi ; ambalažni materijali ; pakiranje
(dairy products ; packaging materials ; package)
Sažetak
Ambalažni materijali, prema Pravilniku Republike Hrvatske (NN RH 97/2005), predstavljaju svaki materijal od kojeg se proizvodi ambalaža (staklo, plastika, papir, karton, drvo, metal, višeslojni materijali i drugi materijali). Mliječni proizvodi dobiveni su preradom svježeg mlijeka, a najčešće se dobivaju fermentacijom mlijeka uz prisustvo mliječnih bakterija. U mliječne proizvode ubrajaju se jogurt, vrhnje, sir, sladoled i maslac. Pakiranje mliječnih proizvoda je vrlo važno zbog očuvanja proizvoda od kvarenja, održavanja karakterističnih svojstava i nutritivnog sastava. Cilj ambalaže za pakiranje mliječnih proizvoda je dostava nutritivno vrijednog, zdravstveno ispravnog proizvoda u ekonomičnoj ambalaži krajnjem potrošaču. Kriteriji za odabir pakiranja mliječnih proizvoda su zakonodavstvo, troškovi proizvodnje, okolina, zatim utjecaj kisika, vodene pare, topline i opasnosti tijekom transporta te kompatibilnost materijala. Također, ambalažni materijal za pakiranje mliječnih proizvoda mora biti otporan na fizikalne, kemijske i mikrobiološke promjene ovisno o vrsti proizvoda. Polimerni, višeslojni, stakleni ambalažni materijali se najčešće koriste za pakiranje mliječnih proizvoda. Stoga je zadatak ovog završnog rada bio opisati mliječne proizvode i njihove zahtjeve za pakiranjem, opisati ambalažne materijale koji se upotrebljavaju za pakiranje mliječnih proizvoda te navesti i opisati na primjerima vrste pakiranja mliječnih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija