Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 959564

Pakiranje mliječnih proizvoda


Vincek, Ivana
Pakiranje mliječnih proizvoda, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska


CROSBI ID: 959564 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Pakiranje mliječnih proizvoda
(Packaging of Dairy Products)

Autori
Vincek, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek, Hrvatska

Datum
28.09

Godina
2018

Stranica
21

Mentor
Tomac, Ivana

Ključne riječi
mliječni proizvodi ; ambalažni materijali ; pakiranje
(dairy products ; packaging materials ; package)

Sažetak
Ambalažni materijali, prema Pravilniku Republike Hrvatske (NN RH 97/2005), predstavljaju svaki materijal od kojeg se proizvodi ambalaža (staklo, plastika, papir, karton, drvo, metal, višeslojni materijali i drugi materijali). Mliječni proizvodi dobiveni su preradom svježeg mlijeka, a najčešće se dobivaju fermentacijom mlijeka uz prisustvo mliječnih bakterija. U mliječne proizvode ubrajaju se jogurt, vrhnje, sir, sladoled i maslac. Pakiranje mliječnih proizvoda je vrlo važno zbog očuvanja proizvoda od kvarenja, održavanja karakterističnih svojstava i nutritivnog sastava. Cilj ambalaže za pakiranje mliječnih proizvoda je dostava nutritivno vrijednog, zdravstveno ispravnog proizvoda u ekonomičnoj ambalaži krajnjem potrošaču. Kriteriji za odabir pakiranja mliječnih proizvoda su zakonodavstvo, troškovi proizvodnje, okolina, zatim utjecaj kisika, vodene pare, topline i opasnosti tijekom transporta te kompatibilnost materijala. Također, ambalažni materijal za pakiranje mliječnih proizvoda mora biti otporan na fizikalne, kemijske i mikrobiološke promjene ovisno o vrsti proizvoda. Polimerni, višeslojni, stakleni ambalažni materijali se najčešće koriste za pakiranje mliječnih proizvoda. Stoga je zadatak ovog završnog rada bio opisati mliječne proizvode i njihove zahtjeve za pakiranjem, opisati ambalažne materijale koji se upotrebljavaju za pakiranje mliječnih proizvoda te navesti i opisati na primjerima vrste pakiranja mliječnih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ivana Tomac (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Vincek, Ivana
Pakiranje mliječnih proizvoda, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska
Vincek, I. (2018) 'Pakiranje mliječnih proizvoda', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek, Hrvatska.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vincek, Ivana}, year = {2018}, pages = {21}, keywords = {mlije\v{c}ni proizvodi, ambala\v{z}ni materijali, pakiranje}, title = {Pakiranje mlije\v{c}nih proizvoda}, keyword = {mlije\v{c}ni proizvodi, ambala\v{z}ni materijali, pakiranje}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vincek, Ivana}, year = {2018}, pages = {21}, keywords = {dairy products, packaging materials, package}, title = {Packaging of Dairy Products}, keyword = {dairy products, packaging materials, package}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font