Pregled bibliografske jedinice broj: 959439
Analiza studentskog znanja o dobroj higijenskoj praksi
Analiza studentskog znanja o dobroj higijenskoj praksi // Obrazovanje i istraživanje za kvalitetnu zdravstvenu praksu
Zagreb: Zdravstveno veleučilište Zagreb, 2018. str. 65-65 (predavanje, podatak o recenziji nije dostupan, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 959439 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza studentskog znanja o dobroj higijenskoj
praksi
(Analysis of student knowledge of good hygiene
practice)
Autori
Majstorović, Dijana ; Humbal, Josip ; Korent, Katarina ; Zeman, Josip ; Štifanić, M ; Gavrilović Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Obrazovanje i istraživanje za kvalitetnu zdravstvenu praksu
/ - Zagreb : Zdravstveno veleučilište Zagreb, 2018, 65-65
ISBN
978-953-6239-64-1
Skup
17. konferencija medicinskih sestara i tehničara ; 3. konferencija zdravstvenih profesija u medijima
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 22.03.2018. - 23.03.2018
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Podatak o recenziji nije dostupan
Ključne riječi
Sestrinstvo, Dobra higijenska praksa, Sigurnost hrane
(nursing, good hygiene practice, food safety)
Sažetak
Sigurnost hrane jedna je od osnovnih preokupacija današnjeg društva. Konzument s pravom očekuje sigurnu hranu dobre kvalitete, pripremljenu po načelima dobre higijenske prakse. Dobra higijenska praksa obuhvaća niz mjera koje se provode pri rukovanju s hranom radi preveniranja nastanka bolesti uzrokovanih hranom. U Sjedinjenim Američkim Državama od posljedica bolesti uzrokovanih hranom godišnje umre oko 3000 ljudi. Do kontaminacije hrane najčešće dolazi zbog loše higijene radnog okoliša, neprikladnog ili nepravilnog transporta i/ili skladištenja, loše osobne higijene radnika koji su u neposrednom kontaktu s hranom, nesigurnog izvora hrane i dr. Kako bi se spriječio nastanak bolesti uzrokovanih hranom, osoblje u neposrednom dodiru s hranom mora poznavati principe dobre higijenske prakse i tijekom svojeg rada obvezno ih se pridržavati. To je iznimno važno u bolnicama, jer je riječ o pacijentima čiji je imunološki sustav već oslabljen primarnom bolešću. Cilj: Istražiti stupanj poznavanja principa dobre higijenske prakse kod studenata Sveučilišta u Puli te usporediti studentsko znanje između studentskih skupina s različitih studija. Metode: Istraživanje je obavljeno popunjavanjem anketnog upitnika o poznavanju dobre higijenske prakse na 150 studenata tri različita studijska programa (Sestrinstvo, Znanost o moru, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti). Utvrđen je prosječan stupanj znanja anketiranih te su uspoređene razlike između tri istraživane skupine studenata. Rezultati: Rezultati su pokazali da se stupanj poznavanja osnovnih principa dobre higijenske prakse razlikuje među istraživanim grupama, a detaljno će biti prikazani u radu. Zaključak: S obzirom na to da studenti, bez obzira na studij, vrlo često rade u objektima za pripremu hrane preko student- servisa, bilo bi uputno u izborne kolegije svih studija, uključujući nužno i Sestrinstvo, uvrstiti osnovne principe dobre higijenske prakse.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli