Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 959439

Analiza studentskog znanja o dobroj higijenskoj praksi


Majstorović, Dijana; Humbal, Josip; Korent, Katarina; Zeman, Josip; Štifanić, M; Gavrilović Ana
Analiza studentskog znanja o dobroj higijenskoj praksi // Obrazovanje i istraživanje za kvalitetnu zdravstvenu praksu
Zagreb: Zdravstveno veleučilište Zagreb, 2018. str. 65-65 (predavanje, podatak o recenziji nije dostupan, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 959439 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Analiza studentskog znanja o dobroj higijenskoj praksi
(Analysis of student knowledge of good hygiene practice)

Autori
Majstorović, Dijana ; Humbal, Josip ; Korent, Katarina ; Zeman, Josip ; Štifanić, M ; Gavrilović Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Obrazovanje i istraživanje za kvalitetnu zdravstvenu praksu / - Zagreb : Zdravstveno veleučilište Zagreb, 2018, 65-65

ISBN
978-953-6239-64-1

Skup
17. konferencija medicinskih sestara i tehničara ; 3. konferencija zdravstvenih profesija u medijima

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 22.03.2018. - 23.03.2018

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Podatak o recenziji nije dostupan

Ključne riječi
Sestrinstvo, Dobra higijenska praksa, Sigurnost hrane
(nursing, good hygiene practice, food safety)

Sažetak
Sigurnost hrane jedna je od osnovnih preokupacija današnjeg društva. Konzument s pravom očekuje sigurnu hranu dobre kvalitete, pripremljenu po načelima dobre higijenske prakse. Dobra higijenska praksa obuhvaća niz mjera koje se provode pri rukovanju s hranom radi preveniranja nastanka bolesti uzrokovanih hranom. U Sjedinjenim Američkim Državama od posljedica bolesti uzrokovanih hranom godišnje umre oko 3000 ljudi. Do kontaminacije hrane najčešće dolazi zbog loše higijene radnog okoliša, neprikladnog ili nepravilnog transporta i/ili skladištenja, loše osobne higijene radnika koji su u neposrednom kontaktu s hranom, nesigurnog izvora hrane i dr. Kako bi se spriječio nastanak bolesti uzrokovanih hranom, osoblje u neposrednom dodiru s hranom mora poznavati principe dobre higijenske prakse i tijekom svojeg rada obvezno ih se pridržavati. To je iznimno važno u bolnicama, jer je riječ o pacijentima čiji je imunološki sustav već oslabljen primarnom bolešću. Cilj: Istražiti stupanj poznavanja principa dobre higijenske prakse kod studenata Sveučilišta u Puli te usporediti studentsko znanje između studentskih skupina s različitih studija. Metode: Istraživanje je obavljeno popunjavanjem anketnog upitnika o poznavanju dobre higijenske prakse na 150 studenata tri različita studijska programa (Sestrinstvo, Znanost o moru, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti). Utvrđen je prosječan stupanj znanja anketiranih te su uspoređene razlike između tri istraživane skupine studenata. Rezultati: Rezultati su pokazali da se stupanj poznavanja osnovnih principa dobre higijenske prakse razlikuje među istraživanim grupama, a detaljno će biti prikazani u radu. Zaključak: S obzirom na to da studenti, bez obzira na studij, vrlo često rade u objektima za pripremu hrane preko student- servisa, bilo bi uputno u izborne kolegije svih studija, uključujući nužno i Sestrinstvo, uvrstiti osnovne principe dobre higijenske prakse.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Profili:

Avatar Url Mauro Štifanić (autor)

Avatar Url Ana Gavrilović (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

www.zvu.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Majstorović, Dijana; Humbal, Josip; Korent, Katarina; Zeman, Josip; Štifanić, M; Gavrilović Ana
Analiza studentskog znanja o dobroj higijenskoj praksi // Obrazovanje i istraživanje za kvalitetnu zdravstvenu praksu
Zagreb: Zdravstveno veleučilište Zagreb, 2018. str. 65-65 (predavanje, podatak o recenziji nije dostupan, sažetak, stručni)
Majstorović, D., Humbal, J., Korent, K., Zeman, J., Štifanić, M. & Gavrilović Ana (2018) Analiza studentskog znanja o dobroj higijenskoj praksi. U: Obrazovanje i istraživanje za kvalitetnu zdravstvenu praksu.
@article{article, author = {Majstorovi\'{c}, Dijana and Humbal, Josip and Korent, Katarina and Zeman, Josip and \v{S}tifani\'{c}, M}, year = {2018}, pages = {65-65}, keywords = {Sestrinstvo, Dobra higijenska praksa, Sigurnost hrane}, isbn = {978-953-6239-64-1}, title = {Analiza studentskog znanja o dobroj higijenskoj praksi}, keyword = {Sestrinstvo, Dobra higijenska praksa, Sigurnost hrane}, publisher = {Zdravstveno veleu\v{c}ili\v{s}te Zagreb}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Majstorovi\'{c}, Dijana and Humbal, Josip and Korent, Katarina and Zeman, Josip and \v{S}tifani\'{c}, M}, year = {2018}, pages = {65-65}, keywords = {nursing, good hygiene practice, food safety}, isbn = {978-953-6239-64-1}, title = {Analysis of student knowledge of good hygiene practice}, keyword = {nursing, good hygiene practice, food safety}, publisher = {Zdravstveno veleu\v{c}ili\v{s}te Zagreb}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font