Pregled bibliografske jedinice broj: 959312
Utjecaj predsjetvenih tretmana na klijavost sjemena i morfologiju klijanaca crnog kima u uvjetima osmotskog stresa
Utjecaj predsjetvenih tretmana na klijavost sjemena i morfologiju klijanaca crnog kima u uvjetima osmotskog stresa, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 959312 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj predsjetvenih tretmana na klijavost
sjemena i morfologiju klijanaca crnog kima u
uvjetima osmotskog stresa
(Effect of priming treatments on seed germination
and seedling morphology of black cumin under
osmotic stress conditions)
Autori
Trubelja, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.09
Godina
2018
Stranica
32
Mentor
Grdiša, Martina
Ključne riječi
crni kim, Nigella sativa L., osmotski stres, timokinon, predsjetveni tretmani
(black cumin, Nigella sativa L., osmotic stress, thymoquinone, seed priming)
Sažetak
Crni kim (Nigella sativa L.) jednogodišnja je biljna vrsta iz porodice žabnjakovki (Ranunculaceae Juss.), a u narodu je još poznata i pod nazivima crni kumin i ćukerot. Idealnim klimatskim uvjetima smatraju se hladna i suha područja s malim količinama padalina, ali sama oskudica vode nikako nije prikladna za uzgoj ove vrste. Kako se poljoprivreda i poljoprivredna proizvodnja u zadnjih godina sve više susreće s nedostatkom vlage, javlja se potrebe za primjenom određenih tretmana (predsjetvenih tretmana) kojima bi se sjeme moglo pripremiti za takve uvijete. S ciljem utvrđivanja utjecaja predsjetvenih tretmana na klijavost sjemena u uvjetima osmotskog stresa postavljen je dvofaktorijelni pokus na Agronomskom fakultetu Sveučilište u Zagrebu. Ispitana je učinkovitost predsjetvenih tretmana sjemena (močenje sjemena u GA3, koncentracije 100mg/l te dH2O kroz 24h) na parametre klijavosti sjemena i morfologiju klijanaca u uvjetima osmotskog stresa (-3 i -5 bara), simuliranog primjenom PEG 6000. U uvjetima osmotskog stresa nije zamijećeno klijanje sjemena. U uvjetima bez osmotskog stresa, značajno najveća ukupna klijavost od 60% utvrđena je kod tretmana s GA3 (T1). Tretman s destiliranom vodom (T4) i kontrola (T7) imali su manju ukupnu klijavost, odnosno 13, 75 i 11, 25%, a između njih nije utvrđena značajna razlika. Značajne razlike u morfološkim svojstvima korijena klijanaca utvrđene su kod svojstva duljine i površine, pri čemu su vrijednosti oba svojstva bile značajno veće kod tretmana s GA3 (T1) u odnosu na tretman s destiliranom vodom (T4), ali se nisu značajno razlikovale od kontrole (T7).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)