Pregled bibliografske jedinice broj: 959274
Utjecaj produljenog vremena odležavanja i inokulanta na sadržaj zeina i vodotopivog proteina u silažama cijele biljke kukuruza
Utjecaj produljenog vremena odležavanja i inokulanta na sadržaj zeina i vodotopivog proteina u silažama cijele biljke kukuruza, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 959274 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj produljenog vremena odležavanja i
inokulanta na sadržaj zeina i vodotopivog proteina
u silažama cijele biljke kukuruza
(The effect of extended storage time and inoculant
on zein and water – soluble protein contens in
whole plant corn silage)
Autori
Belec, Matej
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.09
Godina
2018
Stranica
29
Mentor
Kiš, Goran
Neposredni voditelj
Duvnjak, Marija
Ključne riječi
silaža cijele biljke kukuruza, zeini, vodotopivi proteini, odležavanje, inokulant
(whole plant corn silage, zein, water-soluble proteins, storage, inoculant)
Sažetak
Silaža kukuruza glavno je voluminozno krmivo u hranidbi visokoproizvodnih goveda. Poznata je važnost proteina silaže no nije poznato koliko su pojedine frakcije proteina promijenjene tokom odležavanja silaže. Siliranje cijele biljke kukuruza mijenja sastav proteinskih frakcija uslijed proteolize te s druge strane povisuje razgradljivost škroba u buragu. Vodotopivi protein jedni su od glavnih pokazatelja kvalitete silaža jer se na osnovu njih određuje do koje mjere je napredovala proteoliza. Zeini pak utječu na ragradljivost i dostupnost škroba u buragu te je poznavanje njihove količine od velike važnosti pri prevenciji acidoza. Cilj ovog istraživanja je utvrditi promjene tijekom godine dana odležavanja u sadržaju vodotopivih proteina i zeina u silaži koja je tretirana inokulantom te masi koja nije tretirana s inokulantom (kontrolna silaža). Silaže su uzorkovane u peteroplikatu u razdoblju od godine dana kroz osam vremenskih točaka (0., 5., 15., 48., 98., 182., 274. i 364. dan). Tijekom odležavanja zabilježen je pad srednje vrijednosti udjela zeina od 88, 52% u SP zelene mase na 59, 05% u SP kod 364. dana odležavanih silaža. Istovremeno nije zabilježena signifikantna razlika između kontrolnih silaža i silaža siliranih s inokulantom u sadržajima zeina. Vodotopivi proteini s druge strane bilježili su porast od 23, 26% u SP zelene mase na 48, 23% u SP kod silaža nakon godine dana odležavanja bez signifikantnog utjecaja dodatka inokulanta. Rezultati rada ukazuju da vrijeme značajno utječe na sadržaj proteinskih frakcija, uzrokuje porast vodotopivih proteina i smanjenja zeina što ukazuje na potrebu kontinuiranog evaluiranja kvalitete silaže tijekom cijelog perioda odležavanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb