Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 959274

Utjecaj produljenog vremena odležavanja i inokulanta na sadržaj zeina i vodotopivog proteina u silažama cijele biljke kukuruza


Belec, Matej
Utjecaj produljenog vremena odležavanja i inokulanta na sadržaj zeina i vodotopivog proteina u silažama cijele biljke kukuruza, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 959274 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj produljenog vremena odležavanja i inokulanta na sadržaj zeina i vodotopivog proteina u silažama cijele biljke kukuruza
(The effect of extended storage time and inoculant on zein and water – soluble protein contens in whole plant corn silage)

Autori
Belec, Matej

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.09

Godina
2018

Stranica
29

Mentor
Kiš, Goran

Neposredni voditelj
Duvnjak, Marija

Ključne riječi
silaža cijele biljke kukuruza, zeini, vodotopivi proteini, odležavanje, inokulant
(whole plant corn silage, zein, water-soluble proteins, storage, inoculant)

Sažetak
Silaža kukuruza glavno je voluminozno krmivo u hranidbi visokoproizvodnih goveda. Poznata je važnost proteina silaže no nije poznato koliko su pojedine frakcije proteina promijenjene tokom odležavanja silaže. Siliranje cijele biljke kukuruza mijenja sastav proteinskih frakcija uslijed proteolize te s druge strane povisuje razgradljivost škroba u buragu. Vodotopivi protein jedni su od glavnih pokazatelja kvalitete silaža jer se na osnovu njih određuje do koje mjere je napredovala proteoliza. Zeini pak utječu na ragradljivost i dostupnost škroba u buragu te je poznavanje njihove količine od velike važnosti pri prevenciji acidoza. Cilj ovog istraživanja je utvrditi promjene tijekom godine dana odležavanja u sadržaju vodotopivih proteina i zeina u silaži koja je tretirana inokulantom te masi koja nije tretirana s inokulantom (kontrolna silaža). Silaže su uzorkovane u peteroplikatu u razdoblju od godine dana kroz osam vremenskih točaka (0., 5., 15., 48., 98., 182., 274. i 364. dan). Tijekom odležavanja zabilježen je pad srednje vrijednosti udjela zeina od 88, 52% u SP zelene mase na 59, 05% u SP kod 364. dana odležavanih silaža. Istovremeno nije zabilježena signifikantna razlika između kontrolnih silaža i silaža siliranih s inokulantom u sadržajima zeina. Vodotopivi proteini s druge strane bilježili su porast od 23, 26% u SP zelene mase na 48, 23% u SP kod silaža nakon godine dana odležavanja bez signifikantnog utjecaja dodatka inokulanta. Rezultati rada ukazuju da vrijeme značajno utječe na sadržaj proteinskih frakcija, uzrokuje porast vodotopivih proteina i smanjenja zeina što ukazuje na potrebu kontinuiranog evaluiranja kvalitete silaže tijekom cijelog perioda odležavanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marija Duvnjak (mentor)

Avatar Url Goran Kiš (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Belec, Matej
Utjecaj produljenog vremena odležavanja i inokulanta na sadržaj zeina i vodotopivog proteina u silažama cijele biljke kukuruza, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Belec, M. (2018) 'Utjecaj produljenog vremena odležavanja i inokulanta na sadržaj zeina i vodotopivog proteina u silažama cijele biljke kukuruza', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Belec, Matej}, year = {2018}, pages = {29}, keywords = {sila\v{z}a cijele biljke kukuruza, zeini, vodotopivi proteini, odle\v{z}avanje, inokulant}, title = {Utjecaj produljenog vremena odle\v{z}avanja i inokulanta na sadr\v{z}aj zeina i vodotopivog proteina u sila\v{z}ama cijele biljke kukuruza}, keyword = {sila\v{z}a cijele biljke kukuruza, zeini, vodotopivi proteini, odle\v{z}avanje, inokulant}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Belec, Matej}, year = {2018}, pages = {29}, keywords = {whole plant corn silage, zein, water-soluble proteins, storage, inoculant}, title = {The effect of extended storage time and inoculant on zein and water – soluble protein contens in whole plant corn silage}, keyword = {whole plant corn silage, zein, water-soluble proteins, storage, inoculant}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font