Pregled bibliografske jedinice broj: 959180
Primjena plinske kromatografije za određivanje sastava i udjela hlapivih komponenti različitih vrsta rakija s područja Hercegovine
Primjena plinske kromatografije za određivanje sastava i udjela hlapivih komponenti različitih vrsta rakija s područja Hercegovine, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 959180 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena plinske kromatografije za određivanje sastava i udjela hlapivih komponenti različitih vrsta rakija s područja Hercegovine
(Volatile profile of various spirit drinks from Herzegovina area as determined by gas chromatography)
Autori
Jurić, Doris
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
28.09
Godina
2018
Stranica
47
Mentor
Flanjak, Ivana
Ključne riječi
hlapive komponente ; rakija ; plinska kromatografija
(volatile compounds ; spirit drink ; gas chromatography)
Sažetak
Rakija je tradicionalni proizvod u Jugoistočnoj Europi, a dobije se destilacijom različitih sirovina, najčešće fermentiranog voća. Tijekom proizvodnje rakije nastaju brojne hlapive tvari čiji udio i sastav određuje kvalitetu gotovog proizvoda. Primjenom plinske kromatografije sa plameno-ionizacijskim detektorom (GC-FID) ispitano je 17 različitih uzoraka rakija. Analizirana je koncentracija etanola, metanola, propan-1-ola, 2-metilpropan-1-ola, 3- metilbutan-1-ola i etil acetata. Identifikacija komponenata je izvršena na osnovu vremena zadržavanja, a kvantifikacija je provedena metodom interne kalibracije. Udio etanola, izražen kao stvarna alkoholna jakost, je iznosio od 29, 02 do 58, 51 % vol., pri čemu je 7 uzoraka imalo udio etanola niži od minimalno propisane vrijednosti od 37, 5 % vol. Svi uzorci bili su u skladu sa zahtjevima propisa obzirom na koncentraciju metanola. Od ostalih analiziranih hlapivih komponenti, u prosjeku najzastupljeniji spoj bio je 3-metilbutan-1-ol.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija