Pregled bibliografske jedinice broj: 959177
Utjecaj procesiranja na kvalitetu meda
Utjecaj procesiranja na kvalitetu meda, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 959177 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj procesiranja na kvalitetu meda
(Impact of Processing on Honey Quality)
Autori
Dubovski, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
28.09
Godina
2018
Stranica
17
Mentor
Flanjak, Ivana
Ključne riječi
med , kvaliteta ; procesiranje
(honey ; quality ; processing)
Sažetak
Med je sladak proizvod kojeg proizvode medonosne pčele iz nektara biljaka i/ili medne rose. Procesiranje meda provodi se u svrhu smanjenja viskoziteta, odgađanja kristalizacije i kontrole fermentacije, kako bi se med lakše punio u ambalažu te osigurala stabilnost tijekom skladištenja meda. Svaki oblik procesiranja meda dovodi do promjena u njegovu kemijskom sastavu, a intenzitet promjena ovisi o primjenjenoj tehnici procesiranja. Najčešći oblik procesiranja meda je zagrijavanje meda, pri čemu su za očuvanje kvalitete meda najznačajniji temperatura i vrijeme zagrijavanja. Kao alternativni postupci procesiranja koriste se primjena infracrvenog zračenja, visokih tlakova, mikrovalova, ultrazvuka te membranski procesi. Zadatak ovog rada je dati pregled tehnika procesiranja meda i njihov utjecaj na kvalitetu meda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija