Pregled bibliografske jedinice broj: 958897
Emulzije kao koloidni sustavi
Emulzije kao koloidni sustavi, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 958897 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Emulzije kao koloidni sustavi
(Emulsions as colloid systems)
Autori
Dundović, Ana Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
27.09
Godina
2018
Stranica
14
Mentor
Jakobek Barron, Lidija
Ključne riječi
disperzije ; koloidi ; emulzije ; emulgatori
(dispersions ; colloids ; emulsions ; emulsifiers)
Sažetak
Sustavi u kojima je jedna tvar raspršena u drugoj nazivaju se disperzni sustav, a njihova podjela ovisi o veličini čestica. Koloidi su podvrsta disperznih sustava čija se veličina čestica kreće od 1 do 100 nm. Jedan od primjera koloidnih sustava su emulzije u kojima je jedna tekućina raspršena u drugoj. Postoje dva tipa emulzija ulje u vodi i voda u ulju. Svojstva emulzija određena su prema veličini kapljica raspršene disperzne faze, sastavu i svojstvima površinskog omotača kapljica i sastavu kontinuirane faze. Kapljice u emulzijama su uglavnom sferične i podložne deformiranju. Neke od nestabilnosti emulzija su izdvajanje kapljica na površinu, agregacija, koalescencija. Kako bi se stvorila emulzija i osigurala njena stabilnost, koriste se emulgatori. Emulzije su zastupljene u prehrambenoj industriji. Cilj ovog rada je definirati disperzne sustave te koloidne sustave, opisati podjelu koloida te svojstva koloida, definirati emulzije, stvaranje emulzija, pojave na dodirnoj površini tekućina – tekućina, utjecaj emulgatora na emulzije i njihovu stabilnost. Osim toga, cilj je prikazati neke od primjera emulzija u prehrambenoj industriji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Lidija Jakobek Barron
(mentor)