Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 958897

Emulzije kao koloidni sustavi


Dundović, Ana Marija
Emulzije kao koloidni sustavi, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 958897 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Emulzije kao koloidni sustavi
(Emulsions as colloid systems)

Autori
Dundović, Ana Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
27.09

Godina
2018

Stranica
14

Mentor
Jakobek Barron, Lidija

Ključne riječi
disperzije ; koloidi ; emulzije ; emulgatori
(dispersions ; colloids ; emulsions ; emulsifiers)

Sažetak
Sustavi u kojima je jedna tvar raspršena u drugoj nazivaju se disperzni sustav, a njihova podjela ovisi o veličini čestica. Koloidi su podvrsta disperznih sustava čija se veličina čestica kreće od 1 do 100 nm. Jedan od primjera koloidnih sustava su emulzije u kojima je jedna tekućina raspršena u drugoj. Postoje dva tipa emulzija ulje u vodi i voda u ulju. Svojstva emulzija određena su prema veličini kapljica raspršene disperzne faze, sastavu i svojstvima površinskog omotača kapljica i sastavu kontinuirane faze. Kapljice u emulzijama su uglavnom sferične i podložne deformiranju. Neke od nestabilnosti emulzija su izdvajanje kapljica na površinu, agregacija, koalescencija. Kako bi se stvorila emulzija i osigurala njena stabilnost, koriste se emulgatori. Emulzije su zastupljene u prehrambenoj industriji. Cilj ovog rada je definirati disperzne sustave te koloidne sustave, opisati podjelu koloida te svojstva koloida, definirati emulzije, stvaranje emulzija, pojave na dodirnoj površini tekućina – tekućina, utjecaj emulgatora na emulzije i njihovu stabilnost. Osim toga, cilj je prikazati neke od primjera emulzija u prehrambenoj industriji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Lidija Jakobek Barron (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Dundović, Ana Marija
Emulzije kao koloidni sustavi, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Dundović, A. (2018) 'Emulzije kao koloidni sustavi', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Dundovi\'{c}, Ana Marija}, year = {2018}, pages = {14}, keywords = {disperzije, koloidi, emulzije, emulgatori}, title = {Emulzije kao koloidni sustavi}, keyword = {disperzije, koloidi, emulzije, emulgatori}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Dundovi\'{c}, Ana Marija}, year = {2018}, pages = {14}, keywords = {dispersions, colloids, emulsions, emulsifiers}, title = {Emulsions as colloid systems}, keyword = {dispersions, colloids, emulsions, emulsifiers}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font