Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 958882

Biovalorizacija konopljine pogače nakon obrade s Trametes versicolor i Humicola grisea


Alilović, Kristina
Biovalorizacija konopljine pogače nakon obrade s Trametes versicolor i Humicola grisea, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 958882 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Biovalorizacija konopljine pogače nakon obrade s Trametes versicolor i Humicola grisea
(Biovalorization of hemp seed oil cake after biological treatment with Trametes versicolor and Humicola grisea)

Autori
Alilović, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
28.09

Godina
2018

Stranica
51

Mentor
Tišma, Marina

Ključne riječi
biološka obrada ; konopljina pogača ; Humicola grisea ; lipaza ; Trametes versicolor
(biological treatment ; hemp seed oil cake ; Humicola grisea ; lipase ; Trametes versicolor)

Sažetak
Kao nusproizvod u procesu proizvodnje ulja hladnim prešanjem nastaje pogača u kojoj zaostaju određene količine ulja, a koja sadrži proteine, vlakna, mineralne tvari i druge sastojke. U ovome radu provedena je biološka obrada konopljine pogače s dva mikroorganizma, Trametes versicolor i Humicola grisea, u uvjetima fermentacije na čvrstim nosačima. Analiziran je kemijski sastav konopljine pogače (udio vlakana, proteina, masti, mineralnih tvari, ukupnog organskog ugljika) prije obrade i nakon deset dana obrade. Svakodnevno su analizirane i koncentracije jednostavnih šećera u vodenim ekstraktima pogača, te su mjerene volumne aktivnosti enzima lipaze. Na temelju dobivenih rezultata zaključeno je da nakon obrade s oba mikroroganizma dolazi do porasta udjela mineralnih tvari, proteina, ukupnog organskog ugljika i vlakana u konopljinoj pogači. No, unatoč tome što je detektirano smanjenje udjela masti, nisu zabilježene vrijednosti volumnih aktivnosti lipaza značajnije za njenu daljnju primjenu. Rezultati analize šećera ukazuju da oba mikroorganizma hidroliziraju saharozu do glukoze i fruktoze, te troše glukozu za svoj rast, te je dokazano da, za razliku od H. grisea, T. versicolor ne metabolizira fruktozu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Marina Tišma (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Alilović, Kristina
Biovalorizacija konopljine pogače nakon obrade s Trametes versicolor i Humicola grisea, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Alilović, K. (2018) 'Biovalorizacija konopljine pogače nakon obrade s Trametes versicolor i Humicola grisea', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Alilovi\'{c}, Kristina}, year = {2018}, pages = {51}, keywords = {biolo\v{s}ka obrada, konopljina poga\v{c}a, Humicola grisea, lipaza, Trametes versicolor}, title = {Biovalorizacija konopljine poga\v{c}e nakon obrade s Trametes versicolor i Humicola grisea}, keyword = {biolo\v{s}ka obrada, konopljina poga\v{c}a, Humicola grisea, lipaza, Trametes versicolor}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Alilovi\'{c}, Kristina}, year = {2018}, pages = {51}, keywords = {biological treatment, hemp seed oil cake, Humicola grisea, lipase, Trametes versicolor}, title = {Biovalorization of hemp seed oil cake after biological treatment with Trametes versicolor and Humicola grisea}, keyword = {biological treatment, hemp seed oil cake, Humicola grisea, lipase, Trametes versicolor}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font