Pregled bibliografske jedinice broj: 958882
Biovalorizacija konopljine pogače nakon obrade s Trametes versicolor i Humicola grisea
Biovalorizacija konopljine pogače nakon obrade s Trametes versicolor i Humicola grisea, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 958882 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Biovalorizacija konopljine pogače nakon obrade s Trametes versicolor i Humicola grisea
(Biovalorization of hemp seed oil cake after biological treatment with Trametes versicolor and Humicola grisea)
Autori
Alilović, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
28.09
Godina
2018
Stranica
51
Mentor
Tišma, Marina
Ključne riječi
biološka obrada ; konopljina pogača ; Humicola grisea ; lipaza ; Trametes versicolor
(biological treatment ; hemp seed oil cake ; Humicola grisea ; lipase ; Trametes versicolor)
Sažetak
Kao nusproizvod u procesu proizvodnje ulja hladnim prešanjem nastaje pogača u kojoj zaostaju određene količine ulja, a koja sadrži proteine, vlakna, mineralne tvari i druge sastojke. U ovome radu provedena je biološka obrada konopljine pogače s dva mikroorganizma, Trametes versicolor i Humicola grisea, u uvjetima fermentacije na čvrstim nosačima. Analiziran je kemijski sastav konopljine pogače (udio vlakana, proteina, masti, mineralnih tvari, ukupnog organskog ugljika) prije obrade i nakon deset dana obrade. Svakodnevno su analizirane i koncentracije jednostavnih šećera u vodenim ekstraktima pogača, te su mjerene volumne aktivnosti enzima lipaze. Na temelju dobivenih rezultata zaključeno je da nakon obrade s oba mikroroganizma dolazi do porasta udjela mineralnih tvari, proteina, ukupnog organskog ugljika i vlakana u konopljinoj pogači. No, unatoč tome što je detektirano smanjenje udjela masti, nisu zabilježene vrijednosti volumnih aktivnosti lipaza značajnije za njenu daljnju primjenu. Rezultati analize šećera ukazuju da oba mikroorganizma hidroliziraju saharozu do glukoze i fruktoze, te troše glukozu za svoj rast, te je dokazano da, za razliku od H. grisea, T. versicolor ne metabolizira fruktozu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija