Pregled bibliografske jedinice broj: 958832
Elucijski profili UV-aktivnih molekula meda
Elucijski profili UV-aktivnih molekula meda, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 958832 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Elucijski profili UV-aktivnih molekula meda
(Elution Profiles of UV-Active Honey Molecules)
Autori
Zajec, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
28.09
Godina
2018
Stranica
30
Mentor
Strelec, Ivica
Ključne riječi
UV-aktivne molekule ; med ; gel filtracija
(UV-active molecules ; honey ; gel filtration)
Sažetak
Cilj je ovog završnog rada bio procijeniti doprinos proteina, aromatskih aminokiselina, fenolnih kiselina i flavonoida apsorbanciji otopina meda u ultraljubičastom području. U tu svrhu je 14 različitih uzoraka meda (3 meda kadulje, 3 lipe, 3 medljikovca, 3 meda bagrema i 2 meda kestena) podvrgnuto razdvajanju sastavnih molekula primjenom gel filtracije na Sephadexu G-25 superfine, pri čemu su prikupljene frakcije analizirane na intenzitet apsorbancije pri 230, 260, 280 i 340 nm. Analizom elucijskih profila ustanovljeno je da se UV-aktivne molekule meda skupljaju u frakcijama od 3 do čak 20 mL i to ovisno o botaničkoj vrsti meda, pri čemu se različite botaničke vrste meda međusobno razlikuju kako po obliku krivulja elucije, tako i broju i intenzitetu detektiranih vrhova apsorbancije. Najviši intenziteti apsorbancije pronađeni su pri valnoj duljini od 230 nm, nakon čega slijedi valna duljina od 260 nm, potom 280 nm, dok su najčešće najniže vrijednosti apsorbancije postignute pri 340 nm. Izuzetak su činili lipov i kestenov med kod kojih su vrlo visoke vrijednosti apsorbancije zabilježene i pri 340 nm. Mjerenje intenziteta apsorbancije otopina čistih proteina, aromatskih aminokiselina, te odabranih predstavnika fenolnih kiselina i polifenola, pokazalo je da se intenziteti apsorbancije pri 230, 260 i 280 nm mogu pripisati prisutnosti proteina, aromatskih aminokiselina, fenolnih kiselina i flavonoida, a intenziteti apsorbancije pri 340 nm prisutnosti specifičnih molekula poput klorogenske, kavene i trans-ferulinske kiseline, te kvercetina i rutina. Razdjeljivanje molekula umjetnog meda gel filtracijom na Sephadexu G-25 superfine pokazalo je da su proteini glavni čimbenik UV- aktivnosti meda zabilježene od 3 do 6 frakcije, dok se UV-aktivnost meda od 7 do 20 frakcije može pripisati prisutnosti aromatskih aminokiselina, fenolnih kiselina i flavonoida. Na temelju izračuna površina ispod krivulje može se zaključiti da se apsorbancija otopina meda u ultraljubičastom području prije svega može pripisati sadržaju niskomolekularnih komponenti meda poput fenolnih kiselina, flavonoida i aromatskih aminokiselina, dok se utjecaj molekula molekulske mase veće od 5000 Da, poput proteina, Maillardovih produkata i melanoidina na apsorbanciju otopina meda najviše zamjećuje pri 230 nm.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija