Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 958693

Optimiranje procesa ultrazvučne ekstrakcije karnozinske kiseline iz ružmarina metodom odzivnih površina


Stanić, Katarina
Optimiranje procesa ultrazvučne ekstrakcije karnozinske kiseline iz ružmarina metodom odzivnih površina, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 958693 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimiranje procesa ultrazvučne ekstrakcije karnozinske kiseline iz ružmarina metodom odzivnih površina
(Optimization of ultrasound-assisted extraction of carnosic acid from rosemary using response surface methodology)

Autori
Stanić, Katarina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
27.09

Godina
2018

Stranica
63

Mentor
Bucić-Kojić, Ana

Neposredni voditelj
Gordana Šelo

Ključne riječi
ružmarin ; karnozinska kiselina ; ultrazvučna ekstrakcija ; metoda odzivnih površina ; antioksidacijska aktivnost
(rosemary ; carnosic acid ; ultrasound-assisted extraction ; response surface methodology ; antioxidant activity)

Sažetak
U radu je ispitivan utjecaj sastava otapala (volumni udio 96%-tnog etanola u vodenoj otopini etanola: 40- 70-100 %, v/v), omjera kruto-tekuće (20-30-40 mL/g) i vremena ekstrakcije (10-20-30 minuta), te njihove interakcije na esktraktibilnost karnozinske kiseline iz ružmarina te na antioksidacijsku aktivnost ekstrakata ružmarina. Ekstrakcija je provedena na ultrazvučnoj kupelji. Metodom odzivnih površina određeni su optimalni uvjeti ekstrakcije (otapalo: 100 % etanol, vrijeme: 10 minuta, omjer kruto-tekuće: 20 mL/g) i optimalni uvjeti za antioksidacijsku aktivnost (otapalo: 40 % etanol v/v, vrijeme: 10 minuta, omjer kruto-tekuće: 40 mL/g). Modelom predviđeni maksimalni prinos karnozinske kiseline iznosio je 26, 52 mg/gs.t., a maksimalna antioksidacijska aktivnost iznosila je 0, 19 mginh. DPPH/gs.t.. Prinos karnozinske kiseline u ekstraktima ružmarina određen je HPLC metodom, a antioksidacijska aktivnost je određena spektrofotometrijskom metodom. Proces ekstrakcije karnozinske kiseline u navedenim uvjetima najbolje je opisivao linearni model (R = 0, 984), a utjecaj uvjeta ekstrakcije na antioksidacijsku aktivnost ekstrakata ružmarina je najbolje opisivao kvadratni polinom (R=0, 977).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Gordana Šelo (mentor)

Avatar Url Ana Bucić-Kojić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Stanić, Katarina
Optimiranje procesa ultrazvučne ekstrakcije karnozinske kiseline iz ružmarina metodom odzivnih površina, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Stanić, K. (2018) 'Optimiranje procesa ultrazvučne ekstrakcije karnozinske kiseline iz ružmarina metodom odzivnih površina', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Stani\'{c}, Katarina}, year = {2018}, pages = {63}, keywords = {ru\v{z}marin, karnozinska kiselina, ultrazvu\v{c}na ekstrakcija, metoda odzivnih povr\v{s}ina, antioksidacijska aktivnost}, title = {Optimiranje procesa ultrazvu\v{c}ne ekstrakcije karnozinske kiseline iz ru\v{z}marina metodom odzivnih povr\v{s}ina}, keyword = {ru\v{z}marin, karnozinska kiselina, ultrazvu\v{c}na ekstrakcija, metoda odzivnih povr\v{s}ina, antioksidacijska aktivnost}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Stani\'{c}, Katarina}, year = {2018}, pages = {63}, keywords = {rosemary, carnosic acid, ultrasound-assisted extraction, response surface methodology, antioxidant activity}, title = {Optimization of ultrasound-assisted extraction of carnosic acid from rosemary using response surface methodology}, keyword = {rosemary, carnosic acid, ultrasound-assisted extraction, response surface methodology, antioxidant activity}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font