Pregled bibliografske jedinice broj: 958691
Utjecaj različitih sustava uzdržavanja tla na kemijski sastav sorte 'Chardonnay' (Vitis vinifera L.)
Utjecaj različitih sustava uzdržavanja tla na kemijski sastav sorte 'Chardonnay' (Vitis vinifera L.), 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 958691 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj različitih sustava uzdržavanja tla na
kemijski sastav sorte 'Chardonnay' (Vitis vinifera
L.)
(Influence of different floor management techniques
on chemical composition of 'Chardonnay' variety
(Vitis vinifera L.))
Autori
Ravalico, Francesco
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.09
Godina
2018
Stranica
32
Mentor
Andabaka, Željko
Ključne riječi
Chardonnay, uzdržavanje tla, prirod, malčiranje, zatravljivanje
(Chardonnay, soil maintenance, yield, malting, cover crops)
Sažetak
Upravljanje sustavom tla u vinogradu ima višestruku i izuzetno važnu ulogu u uzgoju vinove loze (Vitis vinifera L.).U posljednje vrijeme povećan je interes za zatravljivanjem i malčiranjem vinograda u odnosu na upotrebu herbicida i stalnu obradu tla jer povoljno utječu na tlo i rast i razvoj vinove loze te kvalitetu grožđa.Tema ovog diplomskog rada je pokus koji je postavljen 2016. godine na sorti Chardonnay. Pokus se sastoji od četiri različita sustava upravljanja tlom. Jedan sustav predstavlja konvencionalnu obradu, drugi kontinuiranu izostavljenu obradu, treći je pod prirodnom vegetacijom koja se održava malčiranjem i četvrti sustav se održava podrivanjem i rotirajućom motikom. U trenutku berbe izdvojen je prosječan uzorak od 10 grozdova po varijanti na kojem je određen sadržaj šećera, ukupne kiseline, pH vrijednost te slobodni α-amino dušik (FAN). Isto tako utvrdio se prirod, broj grozdova po trsu te prosječna masa grozda. Dobiveni rezultati su pokazali da nema statistički značajne razlike među navedenim sustavima za održavanje tla, ali može se uočiti kako zatravljivanje i malčiranje pozitivno utječu na rast i razvoj vinove loze.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)