Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 958691

Utjecaj različitih sustava uzdržavanja tla na kemijski sastav sorte 'Chardonnay' (Vitis vinifera L.)


Ravalico, Francesco
Utjecaj različitih sustava uzdržavanja tla na kemijski sastav sorte 'Chardonnay' (Vitis vinifera L.), 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 958691 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj različitih sustava uzdržavanja tla na kemijski sastav sorte 'Chardonnay' (Vitis vinifera L.)
(Influence of different floor management techniques on chemical composition of 'Chardonnay' variety (Vitis vinifera L.))

Autori
Ravalico, Francesco

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.09

Godina
2018

Stranica
32

Mentor
Andabaka, Željko

Ključne riječi
Chardonnay, uzdržavanje tla, prirod, malčiranje, zatravljivanje
(Chardonnay, soil maintenance, yield, malting, cover crops)

Sažetak
Upravljanje sustavom tla u vinogradu ima višestruku i izuzetno važnu ulogu u uzgoju vinove loze (Vitis vinifera L.).U posljednje vrijeme povećan je interes za zatravljivanjem i malčiranjem vinograda u odnosu na upotrebu herbicida i stalnu obradu tla jer povoljno utječu na tlo i rast i razvoj vinove loze te kvalitetu grožđa.Tema ovog diplomskog rada je pokus koji je postavljen 2016. godine na sorti Chardonnay. Pokus se sastoji od četiri različita sustava upravljanja tlom. Jedan sustav predstavlja konvencionalnu obradu, drugi kontinuiranu izostavljenu obradu, treći je pod prirodnom vegetacijom koja se održava malčiranjem i četvrti sustav se održava podrivanjem i rotirajućom motikom. U trenutku berbe izdvojen je prosječan uzorak od 10 grozdova po varijanti na kojem je određen sadržaj šećera, ukupne kiseline, pH vrijednost te slobodni α-amino dušik (FAN). Isto tako utvrdio se prirod, broj grozdova po trsu te prosječna masa grozda. Dobiveni rezultati su pokazali da nema statistički značajne razlike među navedenim sustavima za održavanje tla, ali može se uočiti kako zatravljivanje i malčiranje pozitivno utječu na rast i razvoj vinove loze.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Željko Andabaka (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ravalico, Francesco
Utjecaj različitih sustava uzdržavanja tla na kemijski sastav sorte 'Chardonnay' (Vitis vinifera L.), 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Ravalico, F. (2018) 'Utjecaj različitih sustava uzdržavanja tla na kemijski sastav sorte 'Chardonnay' (Vitis vinifera L.)', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ravalico, Francesco}, year = {2018}, pages = {32}, keywords = {Chardonnay, uzdr\v{z}avanje tla, prirod, mal\v{c}iranje, zatravljivanje}, title = {Utjecaj razli\v{c}itih sustava uzdr\v{z}avanja tla na kemijski sastav sorte 'Chardonnay' (Vitis vinifera L.)}, keyword = {Chardonnay, uzdr\v{z}avanje tla, prirod, mal\v{c}iranje, zatravljivanje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ravalico, Francesco}, year = {2018}, pages = {32}, keywords = {Chardonnay, soil maintenance, yield, malting, cover crops}, title = {Influence of different floor management techniques on chemical composition of 'Chardonnay' variety (Vitis vinifera L.)}, keyword = {Chardonnay, soil maintenance, yield, malting, cover crops}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font