Pregled bibliografske jedinice broj: 958616
Proizvodnja i dodana ekonomska vrijednost kobiljeg mlijeka kroz prehrambene proizvode
Proizvodnja i dodana ekonomska vrijednost kobiljeg mlijeka kroz prehrambene proizvode, 2018., diplomski rad, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek
CROSBI ID: 958616 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja i dodana ekonomska vrijednost kobiljeg
mlijeka kroz prehrambene proizvode
(Production and added economic value of mare's milk
in food products)
Autori
Gavran, Mirna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
28.09
Godina
2018
Stranica
46
Mentor
Gregić, Maja
Ključne riječi
kobilje mlijeko ; prerada ; sir ; jogurt
(mare's milk ; processing ; cheese ; yogurt)
Sažetak
Kobilje mlijeko jedinstven je prirodni proizvod upravo zbog svog sastava. Poznato je više od 40 hranjivih i vrijednih tvari koje su identificirane u mlijeku kobila. Kobilje mlijeko ima pozitivna djelovanja na ljudski organizam. Danas se također koristi u prehrani ljudi kao mlijeko, mlijeko u prahu, sir, sladoled, čokolada te u obliku kozmetičkih proizvoda poput sapuna, losiona, šampona za kosu. Sir od kobiljeg mlijeka moguće je proizvesti u omjeru 70:30 (kozjeg : kobiljeg mlijeka). Hladnokrvne pasmine konja su mliječnije od toplokrvnih pasmina, uz to su i mirnijeg temperamenta te tako i pogodnije za proizvodnju kobiljeg mlijeka. Troškovi držanja i brige za mliječnu kobilu su manji od prihoda po kobili godišnje, stoga je moguće ostvariti financijsku dobit od proizvodnje kobiljeg mlijeka. Proizvodnja kobiljeg mlijeka ima veliki potencijal koji je nedovoljno razvijen.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek