Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 958609

Proizvodnja i mogućnosti prerade kobiljeg mlijeka u kozmetičke proizvode


Sekulić, Matea
Proizvodnja i mogućnosti prerade kobiljeg mlijeka u kozmetičke proizvode, 2018., diplomski rad, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek


CROSBI ID: 958609 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja i mogućnosti prerade kobiljeg mlijeka u kozmetičke proizvode
(Production and processing of mare milk in cosmetic products)

Autori
Sekulić, Matea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
28.09

Godina
2018

Stranica
44

Mentor
Gregić, Maja

Ključne riječi
kobilje mlijeko ; sastav mlijeka ; kozmetički proizvod ; sapun
(mare's milk ; milk composition ; cosmetic product ; soap)

Sažetak
Cilj diplomskog rada je upoznati se sa sastavom mlijeka od kobila kako bi na kraju došli do onoga najvažnijeg, a to je proizvodnja kozmetičkih proizvoda, odnosno sapuna kao nusproizvod. Sapun je jedan od najstarijih kozmetičkih proizvoda. Davno prije ljudi su masnoću životinjskog podrijetla kuhali zajedno s dodanim pepelom te tako proizvodili sapun. Jedno od najznačajnijih otkrića je kaustična soda (natrijev hidroksid – NaOH). Danas se sapun proizvodi od različitih ulja. U Republici Hrvatskoj provedeno je vrlo malo istraživanja o sastavu i svojstvima kobiljeg mlijeka, te bi se na osnovu rezultata za autohtonu pasminu hrvatskog hladnokrvnog konja mogli predložiti standardi kvalitete (granične vrijednosti) pojedinih sastojaka i svojstava kobiljeg mlijeka i njihovo prihvaćanje. Kobilje mlijeko danas je predmet brojnih istraživanja i rasprava zbog svog optimalnog omjera kazeina i proteina sirutke, te visoke probavljivosti, što ga čini prihvatljivim za prehranu dojenčadi. Prema svom kemijskom sastavu slično je ljudskom mlijeku, ali se značajno razlikuje od mlijeka drugih mliječnih sisavaca (preživača).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Profili:

Avatar Url Maja Gregić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Sekulić, Matea
Proizvodnja i mogućnosti prerade kobiljeg mlijeka u kozmetičke proizvode, 2018., diplomski rad, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek
Sekulić, M. (2018) 'Proizvodnja i mogućnosti prerade kobiljeg mlijeka u kozmetičke proizvode', diplomski rad, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Sekuli\'{c}, Matea}, year = {2018}, pages = {44}, keywords = {kobilje mlijeko, sastav mlijeka, kozmeti\v{c}ki proizvod, sapun}, title = {Proizvodnja i mogu\'{c}nosti prerade kobiljeg mlijeka u kozmeti\v{c}ke proizvode}, keyword = {kobilje mlijeko, sastav mlijeka, kozmeti\v{c}ki proizvod, sapun}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Sekuli\'{c}, Matea}, year = {2018}, pages = {44}, keywords = {mare's milk, milk composition, cosmetic product, soap}, title = {Production and processing of mare milk in cosmetic products}, keyword = {mare's milk, milk composition, cosmetic product, soap}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font