Pregled bibliografske jedinice broj: 958609
Proizvodnja i mogućnosti prerade kobiljeg mlijeka u kozmetičke proizvode
Proizvodnja i mogućnosti prerade kobiljeg mlijeka u kozmetičke proizvode, 2018., diplomski rad, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Osijek
CROSBI ID: 958609 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja i mogućnosti prerade kobiljeg mlijeka
u kozmetičke proizvode
(Production and processing of mare milk in cosmetic
products)
Autori
Sekulić, Matea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
28.09
Godina
2018
Stranica
44
Mentor
Gregić, Maja
Ključne riječi
kobilje mlijeko ; sastav mlijeka ; kozmetički proizvod ; sapun
(mare's milk ; milk composition ; cosmetic product ; soap)
Sažetak
Cilj diplomskog rada je upoznati se sa sastavom mlijeka od kobila kako bi na kraju došli do onoga najvažnijeg, a to je proizvodnja kozmetičkih proizvoda, odnosno sapuna kao nusproizvod. Sapun je jedan od najstarijih kozmetičkih proizvoda. Davno prije ljudi su masnoću životinjskog podrijetla kuhali zajedno s dodanim pepelom te tako proizvodili sapun. Jedno od najznačajnijih otkrića je kaustična soda (natrijev hidroksid – NaOH). Danas se sapun proizvodi od različitih ulja. U Republici Hrvatskoj provedeno je vrlo malo istraživanja o sastavu i svojstvima kobiljeg mlijeka, te bi se na osnovu rezultata za autohtonu pasminu hrvatskog hladnokrvnog konja mogli predložiti standardi kvalitete (granične vrijednosti) pojedinih sastojaka i svojstava kobiljeg mlijeka i njihovo prihvaćanje. Kobilje mlijeko danas je predmet brojnih istraživanja i rasprava zbog svog optimalnog omjera kazeina i proteina sirutke, te visoke probavljivosti, što ga čini prihvatljivim za prehranu dojenčadi. Prema svom kemijskom sastavu slično je ljudskom mlijeku, ali se značajno razlikuje od mlijeka drugih mliječnih sisavaca (preživača).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)