Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 958314

Promjene sadržaja tokola tijekom skladištenja silaže rehidriranog zrna kukuruza


Jareš, Marieta
Promjene sadržaja tokola tijekom skladištenja silaže rehidriranog zrna kukuruza, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 958314 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Promjene sadržaja tokola tijekom skladištenja silaže rehidriranog zrna kukuruza
(Changes in content of tocols during storage of ensiled rehydrates maize grain)

Autori
Jareš, Marieta

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.09

Godina
2018

Stranica
47

Mentor
Kljak, Kristina

Ključne riječi
silaža zrna kukuruza ; tokoli ; suho zrno ; rehidrirano zrno ; kinetika
(maize grain silage ; tocols ; dry grain ; rehydrated grain ; kinetics)

Sažetak
Zrno kukuruza je izvor α-, γ- i δ-tokoferola te γ- tokotrienola, no, skladištenje i obrada zrna može smanjiti njihov sadržaj. Kada se zrno kukuruza zbog vremenskih neprilika ili nedostataka mehanizacije ne može ubrati u optimalno vrijeme, ono postaje manje vlažno te mu se mora rehidrirati radi uspješnog siliranja. Siliranje rehidriranog zrna stvara kiseli medij koji utječe na sadržaj bioaktivnih spojeva kao što su tokoli. Cilj ovog rada bio je utvrditi promjene u sadržaju tokola tijekom šesto-mjesečnog skladištenja silaže rehidriranog zrna kukuruza. Zrno sedam hibrida kukuruza (Bc 344, Bc 418b, Bc 424, Bc 525, Bc 572, Kekec i Pajdaš) ubrano je nakon fiziološke zrelosti te rehidrirano do 32% vlage i silirano uz dodatak komercijalnog inokulanta u vakuum vrećicama na sobnoj temperaturi. Vrećice su uzorkovane 0., 21., 38., 63., 100. i 185. dan. Tokoli su u svim uzorcima ekstrahirani heksanom nakon saponifikacije i kvantificirani HPLC metodom. Na temelju sadržaja tokola u svakoj vremenskoj točki skladištenja praćena je dinamika razgradnje tokola u kiselim uvjetima. Hibrid, vrijeme i način skladištenja su značajno utjecali na sadržaj tokola (P<0, 001) pri čemu je tijekom skladištenja pao sadržaj tokola i u suhom i u siliranom rehidriranom zrnu, a silaže su imale niži sadržaj od suhog zrna istog hibrida. Hibrid Kekec je imao najveću brzinu razgradnje tokola dok je hibrid najmanje brzine razgradnje bio Bc 525. Najveći pad sadržaja ukupnih tokola utvrđen je u razdoblju do 21. dana skladištenja, blaži pad do 38. dana, a od 38. do 185. dana je došlo do stagnacije sadržaja u siliranom rehidriranom zrnu, dok je kod suhog zrna utvrđen značajan pad sadržaja u razdoblju od 100. do 185 dana.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
MZOS-178-1780496-0368 - Hranidbena, antioksidativna i prebiotička svojstva kukuruza za domaće životinje (Grbeša, Darko, MZOS ) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Kristina Kljak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jareš, Marieta
Promjene sadržaja tokola tijekom skladištenja silaže rehidriranog zrna kukuruza, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Jareš, M. (2018) 'Promjene sadržaja tokola tijekom skladištenja silaže rehidriranog zrna kukuruza', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jare\v{s}, Marieta}, year = {2018}, pages = {47}, keywords = {sila\v{z}a zrna kukuruza, tokoli, suho zrno, rehidrirano zrno, kinetika}, title = {Promjene sadr\v{z}aja tokola tijekom skladi\v{s}tenja sila\v{z}e rehidriranog zrna kukuruza}, keyword = {sila\v{z}a zrna kukuruza, tokoli, suho zrno, rehidrirano zrno, kinetika}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jare\v{s}, Marieta}, year = {2018}, pages = {47}, keywords = {maize grain silage, tocols, dry grain, rehydrated grain, kinetics}, title = {Changes in content of tocols during storage of ensiled rehydrates maize grain}, keyword = {maize grain silage, tocols, dry grain, rehydrated grain, kinetics}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font