Pregled bibliografske jedinice broj: 958296
Mogućnosti ekološke proizvodnje kozjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj
Mogućnosti ekološke proizvodnje kozjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 958296 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnosti ekološke proizvodnje kozjeg mlijeka u
Republici Hrvatskoj
(Possibilities of ecological goat milk production in
the Republic of Croatia)
Autori
Grlica, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.09
Godina
2018
Stranica
26
Mentor
Mioč, Boro
Neposredni voditelj
Držaić, Valentino
Ključne riječi
ekoliški proizvodi ; koze ; pasmine ; kozje mlijeko
(ecological products ; goats ; breeds ; goat's milk)
Sažetak
Posljednjih desetljeća u svijetu su sve traženiji stočarski proizvodi, posebice oni proizvedeni na ekološki prihvatljiv način. Navedeni trend posebice je izražen u zemljama zapadne Europe, gdje ekološki proizvodi postaju sve traženiji unatoč višoj cijeni. Hrvatska ima odlične preduvjete za ekološku stočarsku proizvodnju, a jedan od perspektivnijih proizvoda je zasigurno i kozje mlijeko. Unatoč odličnim preduvjetima, tijekom 2014. godine na ekološki prihvatljiv način uzgajalo se tek nešto više od 2, 5% ukupnog broja koza u Hrvatskoj. Suvremene mliječne pasmine koza, poput sanske, alpine ili srnaste koze, pogodne su i za ekstenzivnije sustave držanja u okviru ekološke proizvodnje. U takvim proizvodnim uvijetima proizvodnja navedenih pasmina je manja, međutim finalni proizvod postiže višu cijenu na tržištu, a samim time gospodarstvo ostvarije veće prihode.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb