Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 958114

Utjecaj mikorize na kakvoću ploda jagode neutralnog dana


Sudar, Iva
Utjecaj mikorize na kakvoću ploda jagode neutralnog dana, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 958114 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj mikorize na kakvoću ploda jagode neutralnog dana
(The influence of mycorrhizal on the fruit quality of day – neutral strawberry)

Autori
Sudar, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.09

Godina
2018

Stranica
37

Mentor
Fruk, Goran

Ključne riječi
Fragaria x ananassa, fizikalno-kemijska svojstva, Glomus spp., hidrogel, huminske kiseline
(Fragaria x ananassa , physicochemical properties, Glomus spp., hydrogel, humic acid)

Sažetak
Istraživanje fizikalno-kemijskih svojstava plodova jagode (Fragaria x ananassa) neutralne dužine dana sorte ‘Capri’ provedeno je 2018. godine. U istraživanju su korišteni plodovi jagode uzgojeni u ljetnom periodu na otvorenom na lokaciji Botinec, Zagreb, Republika Hrvatska. Predmet istraživanja je kakvoća plodova jagoda s biljaka čiji je korijen tretiran prije sadnje mikrobiološkim preparatima uz dodatak hidrogela u tlo. Prije sadnje korijen sadnice jagoda sorte ‘Capri’ tretiran je mikoriznim preparatom Symbivit (Glomus spp.), kombinacijom Symbivita uz dodatak Plantasorba (hidrogel) u tlo, samo uz dodatak Plantasorba u tlo, te kombinacija Umico (huminski ekstrakt) i Radiscudo (Bacillus spp. i Glomus spp.). Analizirana su sljedeća svojstva kakvoće jagode: masa ploda, visina i širina ploda, tvrdoća ploda, udio topljive suhe tvari u plodu, udio ukupnih kiselina u plodu te boja ploda. Za boju ploda analizirane su vrijednosti CIE L*, a*, b*, C* i H*. Na temelju analize najveća masa ploda je zabilježena kod ne tretiranih (kontrolnih) biljaka (7, 09 g). Omjer topljive suhe tvari i ukupnih kiselina bio je najveći kod tretmana mikorize (Symbivit) kombiniranog s hidrogelom (Plantasorb) koji iznosi 20, 63. Najveći udio crvene boje je zabilježen kod kontrolnih (netretiranih) biljaka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Goran Fruk (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Sudar, Iva
Utjecaj mikorize na kakvoću ploda jagode neutralnog dana, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Sudar, I. (2018) 'Utjecaj mikorize na kakvoću ploda jagode neutralnog dana', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Sudar, Iva}, year = {2018}, pages = {37}, keywords = {Fragaria x ananassa, fizikalno-kemijska svojstva, Glomus spp., hidrogel, huminske kiseline}, title = {Utjecaj mikorize na kakvo\'{c}u ploda jagode neutralnog dana}, keyword = {Fragaria x ananassa, fizikalno-kemijska svojstva, Glomus spp., hidrogel, huminske kiseline}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Sudar, Iva}, year = {2018}, pages = {37}, keywords = {Fragaria x ananassa , physicochemical properties, Glomus spp., hydrogel, humic acid}, title = {The influence of mycorrhizal on the fruit quality of day – neutral strawberry}, keyword = {Fragaria x ananassa , physicochemical properties, Glomus spp., hydrogel, humic acid}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font