Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 958078

Količina kalija u korijenu celera korjenaša na tržištu grada Zagreba


Malnar, Valentina
Količina kalija u korijenu celera korjenaša na tržištu grada Zagreba, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 958078 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Količina kalija u korijenu celera korjenaša na tržištu grada Zagreba
(Celeriac potassium content at the market of city of Zagreb)

Autori
Malnar, Valentina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
26.09

Godina
2018

Stranica
32

Mentor
Petek, Marko

Ključne riječi
Apium graveolens var. rapaceum Mill., dnevne potrebe, makroelement, minerali, povrće
(Apium graveolens var. rapaceum Mill., daily need, macroelement, minerals, vegetables)

Sažetak
Celer je povrće bogato mineralima, prvenstveno kalijem. Kalij za ljudski organizam ima veliku važnost. Dnevna potreba za kalijem za odraslog čovjeka iznosi 3510 mg. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi količinu kalija u korijenu celera korjenaša prikupljenom na tržištu grada Zagreba. Uzorci su prikupljeni u trgovačkim lancima, trgovinama ekološkim proizvodima i na tržnici. Kalij je nakon digestije s koncentriranom HNO3 i HClO4 u mikrovalnoj peći određen na plamenfotometru. Statistička obrada podataka pratila je model analize varijance (ANOVA) pomoću programa SAS. Utvrđena količina kalija u korijenu celera korjenaša kretala se od 3, 62 do 4, 56 % K ST, odnosno od 327 do 555 mg K/100 g svježe tvari. Konzumacijom 100 g celera iz ovog istraživanja može se podmiriti 9, 32 – 15, 81% dnevnih potreba za kalijem.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marko Petek (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Malnar, Valentina
Količina kalija u korijenu celera korjenaša na tržištu grada Zagreba, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Malnar, V. (2018) 'Količina kalija u korijenu celera korjenaša na tržištu grada Zagreba', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Malnar, Valentina}, year = {2018}, pages = {32}, keywords = {Apium graveolens var. rapaceum Mill., dnevne potrebe, makroelement, minerali, povr\'{c}e}, title = {Koli\v{c}ina kalija u korijenu celera korjena\v{s}a na tr\v{z}i\v{s}tu grada Zagreba}, keyword = {Apium graveolens var. rapaceum Mill., dnevne potrebe, makroelement, minerali, povr\'{c}e}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Malnar, Valentina}, year = {2018}, pages = {32}, keywords = {Apium graveolens var. rapaceum Mill., daily need, macroelement, minerals, vegetables}, title = {Celeriac potassium content at the market of city of Zagreb}, keyword = {Apium graveolens var. rapaceum Mill., daily need, macroelement, minerals, vegetables}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font