Pregled bibliografske jedinice broj: 958078
Količina kalija u korijenu celera korjenaša na tržištu grada Zagreba
Količina kalija u korijenu celera korjenaša na tržištu grada Zagreba, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 958078 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Količina kalija u korijenu celera korjenaša na
tržištu grada Zagreba
(Celeriac potassium content at the market of city of
Zagreb)
Autori
Malnar, Valentina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
26.09
Godina
2018
Stranica
32
Mentor
Petek, Marko
Ključne riječi
Apium graveolens var. rapaceum Mill., dnevne potrebe, makroelement, minerali, povrće
(Apium graveolens var. rapaceum Mill., daily need, macroelement, minerals, vegetables)
Sažetak
Celer je povrće bogato mineralima, prvenstveno kalijem. Kalij za ljudski organizam ima veliku važnost. Dnevna potreba za kalijem za odraslog čovjeka iznosi 3510 mg. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi količinu kalija u korijenu celera korjenaša prikupljenom na tržištu grada Zagreba. Uzorci su prikupljeni u trgovačkim lancima, trgovinama ekološkim proizvodima i na tržnici. Kalij je nakon digestije s koncentriranom HNO3 i HClO4 u mikrovalnoj peći određen na plamenfotometru. Statistička obrada podataka pratila je model analize varijance (ANOVA) pomoću programa SAS. Utvrđena količina kalija u korijenu celera korjenaša kretala se od 3, 62 do 4, 56 % K ST, odnosno od 327 do 555 mg K/100 g svježe tvari. Konzumacijom 100 g celera iz ovog istraživanja može se podmiriti 9, 32 – 15, 81% dnevnih potreba za kalijem.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)