Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 958076

Količina željeza u korijenu celera korjenaša na tržištu grada Zagreba


Ćosić, Matea
Količina željeza u korijenu celera korjenaša na tržištu grada Zagreba, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 958076 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Količina željeza u korijenu celera korjenaša na tržištu grada Zagreba
(Iron content in celeriac on the Zagreb market)

Autori
Ćosić, Matea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
26.09

Godina
2018

Stranica
35

Mentor
Petek, Marko

Ključne riječi
Apium graveolens var. rapaceum Mill., suha tvar, dnevne potrebe, mikroelementi
(Apium graveolens var. rapaceum Mill., dry matter, daily needs, microelements)

Sažetak
Celer je povrće s malom kalorijskom vrijednosti i razmjerno malo vitamina no s brojnim zdravstvenim vrijednostima. Željezo je esencijalni element za biljke i za čovjeka zbog čega je nužno zadovoljiti potrebe njegovog dnevnog unosa oko 8-20 mg/dan. Cilj istraživanja bio je utvrditi količine željeza u korijenu celera korjenaša uzorkovanog na pet lokacija grada Zagreba. Šest prikupljenih uzoraka uspoređivali smo s obzirom na konvencionalni ili ekološki način poljoprivredne proizvodnje. Uzorci su pripremljeni sušenjem do konstantne mase u termostatu na 105 ˚C te potom dodatno usitnjeni mljevenjem do praškaste strukture i homogenizirani. Nakon razgradnje s koncentriranom HNO3 i HClO4 željezo smo odredili pomoću AAS (atomskog apsorpcijskog spektrofotometra). Statistička obrada podataka provedena je prema metodi analize varijance (ANOVA). Rezultati istraživanja pokazali su prisutnost relativnih varijacija količina željeza u korijenu celera s obzirom na način poljoprivredne proizvodnje. Najveću količinu željeza u suhoj tvari (68 mg Fe/kg), ali ujedno i najmanju količinu željeza u suhoj tvari (39, 68 mg Fe/kg) pokazali su uzorci iz ekološkog načina uzgoja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marko Petek (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ćosić, Matea
Količina željeza u korijenu celera korjenaša na tržištu grada Zagreba, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Ćosić, M. (2018) 'Količina željeza u korijenu celera korjenaša na tržištu grada Zagreba', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\'{C}osi\'{c}, Matea}, year = {2018}, pages = {35}, keywords = {Apium graveolens var. rapaceum Mill., suha tvar, dnevne potrebe, mikroelementi}, title = {Koli\v{c}ina \v{z}eljeza u korijenu celera korjena\v{s}a na tr\v{z}i\v{s}tu grada Zagreba}, keyword = {Apium graveolens var. rapaceum Mill., suha tvar, dnevne potrebe, mikroelementi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\'{C}osi\'{c}, Matea}, year = {2018}, pages = {35}, keywords = {Apium graveolens var. rapaceum Mill., dry matter, daily needs, microelements}, title = {Iron content in celeriac on the Zagreb market}, keyword = {Apium graveolens var. rapaceum Mill., dry matter, daily needs, microelements}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font