Pregled bibliografske jedinice broj: 958076
Količina željeza u korijenu celera korjenaša na tržištu grada Zagreba
Količina željeza u korijenu celera korjenaša na tržištu grada Zagreba, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 958076 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Količina željeza u korijenu celera korjenaša na
tržištu grada Zagreba
(Iron content in celeriac on the Zagreb market)
Autori
Ćosić, Matea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
26.09
Godina
2018
Stranica
35
Mentor
Petek, Marko
Ključne riječi
Apium graveolens var. rapaceum Mill., suha tvar, dnevne potrebe, mikroelementi
(Apium graveolens var. rapaceum Mill., dry matter, daily needs, microelements)
Sažetak
Celer je povrće s malom kalorijskom vrijednosti i razmjerno malo vitamina no s brojnim zdravstvenim vrijednostima. Željezo je esencijalni element za biljke i za čovjeka zbog čega je nužno zadovoljiti potrebe njegovog dnevnog unosa oko 8-20 mg/dan. Cilj istraživanja bio je utvrditi količine željeza u korijenu celera korjenaša uzorkovanog na pet lokacija grada Zagreba. Šest prikupljenih uzoraka uspoređivali smo s obzirom na konvencionalni ili ekološki način poljoprivredne proizvodnje. Uzorci su pripremljeni sušenjem do konstantne mase u termostatu na 105 ˚C te potom dodatno usitnjeni mljevenjem do praškaste strukture i homogenizirani. Nakon razgradnje s koncentriranom HNO3 i HClO4 željezo smo odredili pomoću AAS (atomskog apsorpcijskog spektrofotometra). Statistička obrada podataka provedena je prema metodi analize varijance (ANOVA). Rezultati istraživanja pokazali su prisutnost relativnih varijacija količina željeza u korijenu celera s obzirom na način poljoprivredne proizvodnje. Najveću količinu željeza u suhoj tvari (68 mg Fe/kg), ali ujedno i najmanju količinu željeza u suhoj tvari (39, 68 mg Fe/kg) pokazali su uzorci iz ekološkog načina uzgoja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)