Pregled bibliografske jedinice broj: 958072
Povezanost sastava i količine obroka na proizvodnju otpada od hrane u ugostiteljskim objektima
Povezanost sastava i količine obroka na proizvodnju otpada od hrane u ugostiteljskim objektima, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 958072 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Povezanost sastava i količine obroka na proizvodnju
otpada od hrane u ugostiteljskim objektima
(Relation of meal composition and quantity on the
production of food waste in catering objects)
Autori
Šurić, Jona
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.09
Godina
2018
Stranica
31
Mentor
Voća, Neven
Ključne riječi
Otpad, hijerarhija gospodarenja otpadom, biorazgradivi komunalni otpad, otpad od hrane, otpad na tanjuru
(Waste, waste management hierarchy, biodegradable municipal waste, food waste, plate waste)
Sažetak
Otpad i gospodarenje s njime jedna je od glavnih tema današnjice. U otpad ubrajamo sve što se nakon određene aktivnosti pojavljuje kao nusproizvod bez vrijednosti. Razvoj turizma, a time i ugostiteljstva, generira određene negativne učinke. Jedan od njih je neprikladno gospodarenje otpadom od hrane. Napori da se udovolji novim trendovima gospodarenja otpadom nisu dovoljni ukoliko se pravilno ne uvede sustav prevencije i odvojenog prikupljanja otpada koji nastaje u ugostiteljskoj djelatnosti. Cilj ovog istraživanja je utvrditi količinu otpada iz hrane koju proizvede ugostiteljski objekt te ga kvantificirati po kategorijama. Iz dobivenih rezultata utvrdilo se koja vrsta hrane preostale nakon konzumacije čini najveći udio u otpadu iz hrane. Mjerenjima se pokazalo koliko se otpada od hrane dnevno proizvede po jednom serviranom obroku. Rezultati mogu poslužiti kao smjernice za odgovorno zbrinjavanje ovakve vrste otpada u svrhu unaprjeđenja poslovanja istraživanog ugostiteljskog objekta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb