Pregled bibliografske jedinice broj: 957679
Akvakultura u funkciji proizvodnje hrane
Akvakultura u funkciji proizvodnje hrane // Vodni resursi R. Hrvatske u funkciji proizvodnje hrane / Ondrašek, Gabrijel (ur.).
Zagreb, 2018. str. 80-91 (pozvano predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 957679 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Akvakultura u funkciji proizvodnje hrane
(Aquaculture in the function of food production)
Autori
Matulić, Daniel ; Schmidt, Lana ; Stuhne, Tina ; Tomljanović, Tea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Vodni resursi R. Hrvatske u funkciji proizvodnje hrane
/ Ondrašek, Gabrijel - Zagreb, 2018, 80-91
Skup
Vodni resursi RH u funkciji proizvodnje hrane
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 10.07.2017
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
akvakultura, proizvodnja, uzgoj, integrirani multitrofički sustavi, RAS
(aquaculture, production, breeding, integrated multitrophic systems, RAS)
Sažetak
Akvakultura se definira kao uzgoj morskih i slatkovodnih organizama u kontroliranim uvjetima okoliša. Smatra se najbrže rastućim sektorom proizvodnje hrane zadnjih desetljeća. Iako je ukupna površina našeg planeta na strani vodene površine (cca. 70%), postotak iskorištavanja globalne vodene površine za proizvodnju hrane je svega 2%. Uzgoj akvakulturnih organizama u pravilu su vezani za postojeće vodotoke, akumulacije, prirodne vodne ili morske površine te izgrađena uzgajališta a sve više su u komercijalnoj uporabi i recirkulacijski akvakulturni sustavi (RAS). Uzgoj slatkovodnih vrsta riba u RH obavlja se na dva načina, kao uzgoj toplovodnih (ciprinidnih, šaranskih) i uzgoj hladnovodnih (salmonidnih, pastrvskih) vrsta. Najznačajnije vrste u slatkovodnom uzgoju su šaran (Cyprinus carpio) i kalifornijska pastrva (Oncorhynchus mykiss). Ukupna proizvodnja slatkovodne ribe u RH u 2015. godini iznosila je 4.832 tona, pri čemu se najveća količina proizvedene konzumne ribe odnosila na ciprinide (4.153 t) i salmonide (679 t). Uz proizvodnju konzumne ribe, nedovršena proizvodnja jednogodišnje i dvogodišnje mlađi za daljnji uzgoj godišnje se kreće oko 3.000 tona. Uzgoj morskih organizama (marikultura) u RH ima dugogodišnju tradiciju a uključuje uzgoj bijele ribe, plave ribe (tuna) i školjkaša. Ukupna proizvodnja u marikulturi u RH u 2015. godini iznosila je 12.042 t, od čega 8.641 t bijele ribe (lubin - Dicentrarchus labrax ; orada - Sparus aurata ; hama - Argyrosomus regius ; zubatac - Dentex dentex), 798 t školjkaša (dagnja - Mytilus galoprovincialis ; Europska plosnata kamenica - Ostrea edulis) i 1.907 t atlantske plavoperajne tune (Tunnus thynnus). Od vrsta u uzgoju dominiraju lubin, komarča i tuna. Budućnost razvoja i napretka akvakulture u RH i svijetu nalazi se u većem iskorištavanju prostora vodenih površina (u kompromisu s turizmom i zaštitom okoliša), diverzifikaciji uzgojnih vrsta te razvijanju recirkulacijskih i integriranih multitrofičkih sustava.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb