Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 957575

Termofizikalna svojstva kukuruznog škroba modificiranog plinskom plazmom te natrij sulfatom i natrij tripolifosfatom


Vuković, Damir
Termofizikalna svojstva kukuruznog škroba modificiranog plinskom plazmom te natrij sulfatom i natrij tripolifosfatom, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 957575 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Termofizikalna svojstva kukuruznog škroba modificiranog plinskom plazmom te natrij sulfatom i natrij tripolifosfatom
(Thermophysical properties of corn starch modified with gas plasma, sodium sulphate and sodium tripolyphosphate)

Autori
Vuković, Damir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
28.09

Godina
2018

Stranica
44

Mentor
Babić, Jurislav

Ključne riječi
škrob ; termofizikalna svojstva ; hladna plazma ; kemijska modifikacija
(starch ; thermophysical properties ; cold plasma ; chemical modification)

Sažetak
Cilj ovoga rada bio je modificirati škrob kukuruza plinskom plazmom te natrijevim sulfatom i natrijevim tripolifosfatom, pojedinačno i u kombinaciji. Istraživan je i utjecaj različitog vremenskog tretmana plinskom plazmom (10 i 30 minuta) na reološka svojstva modificiranih škrobova kao što su temperatura želatinizacije, viskoznost škrobnih pasti pri različitim temperaturama te vrijednosti kidanja i „setback“. Temperatura želatinizacije snizila se kod svih uzoraka modificiranih škrobova, s najznačajnijim sniženjem kod kontrolnog uzorka dodatno sušenog na 120 °C 2 sata. Viskoznost vrha porasla je kod svih uzoraka, a najviše kod kontrolnog uzorka sušenog 120 °C 2 sata. Isti uzorak imao je najznačajniju promjenu viskoznosti nakon hlađenja u odnosu na nativni škrob. Povećane su vrijednosti kidanja, odnosno modificirani škrobovi su imali manje stabilne paste pri visokim temperaturama. Najveću vrijednost kidanja imao je kontrolni uzorak sušen na 120 °C 2 sata. Svi uzorci su imali veću „setback“ vrijednost od nativnog škroba.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jurislav Babić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Vuković, Damir
Termofizikalna svojstva kukuruznog škroba modificiranog plinskom plazmom te natrij sulfatom i natrij tripolifosfatom, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Vuković, D. (2018) 'Termofizikalna svojstva kukuruznog škroba modificiranog plinskom plazmom te natrij sulfatom i natrij tripolifosfatom', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vukovi\'{c}, Damir}, year = {2018}, pages = {44}, keywords = {\v{s}krob, termofizikalna svojstva, hladna plazma, kemijska modifikacija}, title = {Termofizikalna svojstva kukuruznog \v{s}kroba modificiranog plinskom plazmom te natrij sulfatom i natrij tripolifosfatom}, keyword = {\v{s}krob, termofizikalna svojstva, hladna plazma, kemijska modifikacija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vukovi\'{c}, Damir}, year = {2018}, pages = {44}, keywords = {starch, thermophysical properties, cold plasma, chemical modification}, title = {Thermophysical properties of corn starch modified with gas plasma, sodium sulphate and sodium tripolyphosphate}, keyword = {starch, thermophysical properties, cold plasma, chemical modification}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font