Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 957522

In vitro biološka svojstva hidrolizata proteina iz pgače konoplje


Bagović, Martina
In vitro biološka svojstva hidrolizata proteina iz pgače konoplje, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 957522 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
In vitro biološka svojstva hidrolizata proteina iz pgače konoplje
(In vitro biological activity of protein hydrolysates obtained from hempseed meal)

Autori
Bagović, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21.09

Godina
2018

Stranica
38

Mentor
Gaurina Srček, Višnja

Ključne riječi
pogača konoplje, hidrolizati proteina, antioksidacijska aktivnost, oksidacijski stres
(hempseed meal, protein hydrolysate, antioxidative activity, oxidative stress)

Sažetak
Industrijska konoplja (Canabis sativa L.) se uz ostale primjene koristi i u proizvodnji ulja, pri čemu nakon ekstrakcije ulja iz sjemenki zaostaje vrijedan nusproizvod – pogača, koja obiluje proteinima. Enzimskom hidrolizom proteina izdvojenih iz uljnih pogača dobivaju se peptidi koji posjeduju određenu biološku aktivnost koja se može iskoristiti za proizvodnju prirodnih lijekova i dodataka prehrani. Stoga je cilj ovog rada bio ispitati biološka svojstva hidrolizata proteina konoplje u in vitro uvjetima. Antiproliferacijski učinak hidrolizata ispitan je na dvije tumorske stanične linije (HeLa i MCF-7) ovisno o korištenim enzimima tijekom hidrolize (enzimi alkalaza, neutraza i protamex) te veličini peptidnih frakcija hidrolizata proteina dobivenih enzimom alkalazom (>10, 3-10 i <3 kDa). Dobiveni rezultati ukazuju da svi pripravljeni hidrolizati posjeduju antioksidacijsku aktivnosti kao i pripravljene frakcije hidrolizata. Antiproliferacijsku aktivnost na tumorskim staničnim linijama pokazao je samo hidrolizat dobiven alkalazom te njegove veće frakcije (>10 i 3-10 kDa). Također je dokazan i protektivni učinak hidrolizata i frakcije (<3 kDa) proteina konoplje dobivenih pomoću enzima protamex na inducirani oksidacijski stres u HeLa stanicama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-3848 - Primjena proteinskih hidrolizata iz pogača lana i konoplje u medijima za uzgoj životinjskih stanica (HYDRO PEP CELL) (Gaurina Srček, Višnja, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Višnja Gaurina-Srček (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bagović, Martina
In vitro biološka svojstva hidrolizata proteina iz pgače konoplje, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Bagović, M. (2018) 'In vitro biološka svojstva hidrolizata proteina iz pgače konoplje', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bagovi\'{c}, Martina}, year = {2018}, pages = {38}, keywords = {poga\v{c}a konoplje, hidrolizati proteina, antioksidacijska aktivnost, oksidacijski stres}, title = {In vitro biolo\v{s}ka svojstva hidrolizata proteina iz pga\v{c}e konoplje}, keyword = {poga\v{c}a konoplje, hidrolizati proteina, antioksidacijska aktivnost, oksidacijski stres}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bagovi\'{c}, Martina}, year = {2018}, pages = {38}, keywords = {hempseed meal, protein hydrolysate, antioxidative activity, oxidative stress}, title = {In vitro biological activity of protein hydrolysates obtained from hempseed meal}, keyword = {hempseed meal, protein hydrolysate, antioxidative activity, oxidative stress}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font