Pregled bibliografske jedinice broj: 957522
In vitro biološka svojstva hidrolizata proteina iz pgače konoplje
In vitro biološka svojstva hidrolizata proteina iz pgače konoplje, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 957522 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
In vitro biološka svojstva hidrolizata proteina iz pgače konoplje
(In vitro biological activity of protein hydrolysates obtained from hempseed meal)
Autori
Bagović, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.09
Godina
2018
Stranica
38
Mentor
Gaurina Srček, Višnja
Ključne riječi
pogača konoplje, hidrolizati proteina, antioksidacijska aktivnost, oksidacijski stres
(hempseed meal, protein hydrolysate, antioxidative activity, oxidative stress)
Sažetak
Industrijska konoplja (Canabis sativa L.) se uz ostale primjene koristi i u proizvodnji ulja, pri čemu nakon ekstrakcije ulja iz sjemenki zaostaje vrijedan nusproizvod – pogača, koja obiluje proteinima. Enzimskom hidrolizom proteina izdvojenih iz uljnih pogača dobivaju se peptidi koji posjeduju određenu biološku aktivnost koja se može iskoristiti za proizvodnju prirodnih lijekova i dodataka prehrani. Stoga je cilj ovog rada bio ispitati biološka svojstva hidrolizata proteina konoplje u in vitro uvjetima. Antiproliferacijski učinak hidrolizata ispitan je na dvije tumorske stanične linije (HeLa i MCF-7) ovisno o korištenim enzimima tijekom hidrolize (enzimi alkalaza, neutraza i protamex) te veličini peptidnih frakcija hidrolizata proteina dobivenih enzimom alkalazom (>10, 3-10 i <3 kDa). Dobiveni rezultati ukazuju da svi pripravljeni hidrolizati posjeduju antioksidacijsku aktivnosti kao i pripravljene frakcije hidrolizata. Antiproliferacijsku aktivnost na tumorskim staničnim linijama pokazao je samo hidrolizat dobiven alkalazom te njegove veće frakcije (>10 i 3-10 kDa). Također je dokazan i protektivni učinak hidrolizata i frakcije (<3 kDa) proteina konoplje dobivenih pomoću enzima protamex na inducirani oksidacijski stres u HeLa stanicama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-3848 - Primjena proteinskih hidrolizata iz pogača lana i konoplje u medijima za uzgoj životinjskih stanica (HYDRO PEP CELL) (Gaurina Srček, Višnja, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Višnja Gaurina-Srček
(mentor)