Pregled bibliografske jedinice broj: 957457
Kvantitativna infracrvena termografija kao alat za motrenje vodnog statusa vinove loze
Kvantitativna infracrvena termografija kao alat za motrenje vodnog statusa vinove loze, 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 957457 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvantitativna infracrvena termografija kao alat za
motrenje vodnog statusa vinove loze
(Quantitative infrared termography as a tool for
water storage in vine grape)
Autori
Galić, Gojko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.09
Godina
2018
Stranica
39
Mentor
Zovko, Monika
Ključne riječi
vinova loza, navodnjavanje, termografija, temperatura, tlo
(grape vine, irrigation, thermography, temperature, soil)
Sažetak
Iako se vinova loza (Vitis vinifera L.) uzgaja na područjima pogodnim za uzgoj glede tla i vode, njezina rasprostranjenost uz obalu dovela je do potrebe uvođenja mjere navodnjavanja. Kultivirano tlo krša posebno je po izrazitoj skeletnosti te malom kapacitetu tla za vodu pa je pravilno raspoređivanje vode na tom području od iznimne važnosti. U ovom diplomskom radu analizirale su se različite metode procjene vodnog statusa vinove loze. Za izračun vodnog potencija lista vinove loze koristila se metoda mjerenja pomoću tlačne komore, dok je za mjerenje termograma korištena termografska kamera. Varijanta 100 % evapotranspiracije najbolje se pokazala u mjerenju vodnog potencijala lista jer ima slabi do srednje slabi nedostatak vode, dok su ostale varijante imale ozbiljni nedostatak vode. Kod mjerenja temperatura termografskom kamerom najbolje su se pokazale varijante navodnjavanja 100% i 75 % evapotranspiracije jer su imale najmanje temperature i najmanja odstupanja od središnjeg prosjeka svih temperatura termograma.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)