Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 957261

Voće i povrće kao biokatalizatori za dobivanje kiralnih spojeva


Hanousek Čiča, Karla; Mrvčić, Jasna; Stanzer, Damir; Jakovljević, Tamara; Radojčić Redovniković, Ivana
Voće i povrće kao biokatalizatori za dobivanje kiralnih spojeva // Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition, 13 (2018), 3-4; 70-77 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 957261 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Voće i povrće kao biokatalizatori za dobivanje kiralnih spojeva
(Fruits and vegetables as biocatalysts for chiral compounds synthesis)

Autori
Hanousek Čiča, Karla ; Mrvčić, Jasna ; Stanzer, Damir ; Jakovljević, Tamara ; Radojčić Redovniković, Ivana

Izvornik
Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition (1847-3423) 13 (2018), 3-4; 70-77

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
kiralni spojevi ; biokataliza ; voće ; povrće ; enantiomerni višak
(chiral compounds ; biocatalysis ; fruits ; vegetables ; enantiomeric excess)

Sažetak
Zbog bolje učinkovitosti i sigurnosti potreba za enantiomerno čistim kiralnim spojevima u stalnom je porastu, pogotovo u farmaceutskoj industriji. Da bi se te potrebe zadovoljile potrebne su nove, učinkovitije i jeftinije ali i ekološki prihvatljive metode njihove priprave. U skladu s tim veliku je pažnju privukla biokataliza gdje se kao biokatalizatori koriste mikroorganizmi ili enzimi izolirani iz njih. Posljednjih godina znanstvena zajednica se okrenula istraživanju upotrebe svježeg, netaknutog biljnog materijala kao biokatalizatora. Upotreba biljnog materijala ne zahtijeva dodatak skupih kofaktora budući da se različiti enzimski sustavi i potrebni kofaktori, te njihov regeneracijski sustav već nalaze u biljnom tkivu. Ovisno o upotrijebljenoj biljci (voću, povrću, začinima), pojedini enantiomeri se mogu dobiti u visokom prinosu i s visokim enantiomernim viškom, što je kritični faktor za razvoj biološki aktivnih spojeva i njihovu bioaktivnost. U ovom radu dan je pregled istraživanja potencijale upotreba različitih biljnih vrsta i njihovih dijelova kao biokatalizatora u stereoselektivnim transformacijama spojeva s ciljem dobivanja enantiomerno čistih kiralnih spojeva. Primjena biljnih biokatalitičkih sustava u skladu je s principima zelene kemije i predstavlja značajnu alternativu sintetskim kemijskim postupcima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Hanousek Čiča, Karla; Mrvčić, Jasna; Stanzer, Damir; Jakovljević, Tamara; Radojčić Redovniković, Ivana
Voće i povrće kao biokatalizatori za dobivanje kiralnih spojeva // Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition, 13 (2018), 3-4; 70-77 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)
Hanousek Čiča, K., Mrvčić, J., Stanzer, D., Jakovljević, T. & Radojčić Redovniković, I. (2018) Voće i povrće kao biokatalizatori za dobivanje kiralnih spojeva. Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition, 13 (3-4), 70-77.
@article{article, author = {Hanousek \v{C}i\v{c}a, Karla and Mrv\v{c}i\'{c}, Jasna and Stanzer, Damir and Jakovljevi\'{c}, Tamara and Radoj\v{c}i\'{c} Redovnikovi\'{c}, Ivana}, year = {2018}, pages = {70-77}, keywords = {kiralni spojevi, biokataliza, vo\'{c}e, povr\'{c}e, enantiomerni vi\v{s}ak}, journal = {Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition}, volume = {13}, number = {3-4}, issn = {1847-3423}, title = {Vo\'{c}e i povr\'{c}e kao biokatalizatori za dobivanje kiralnih spojeva}, keyword = {kiralni spojevi, biokataliza, vo\'{c}e, povr\'{c}e, enantiomerni vi\v{s}ak} }
@article{article, author = {Hanousek \v{C}i\v{c}a, Karla and Mrv\v{c}i\'{c}, Jasna and Stanzer, Damir and Jakovljevi\'{c}, Tamara and Radoj\v{c}i\'{c} Redovnikovi\'{c}, Ivana}, year = {2018}, pages = {70-77}, keywords = {chiral compounds, biocatalysis, fruits, vegetables, enantiomeric excess}, journal = {Croatian Journal of Food Technology, Biotechnology and Nutrition}, volume = {13}, number = {3-4}, issn = {1847-3423}, title = {Fruits and vegetables as biocatalysts for chiral compounds synthesis}, keyword = {chiral compounds, biocatalysis, fruits, vegetables, enantiomeric excess} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font