Pregled bibliografske jedinice broj: 957240
Prehrana i religija: halal turizam
Prehrana i religija: halal turizam // Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku, 2016 (2016), 1/2; 73-85 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 957240 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrana i religija: halal turizam
(Food and religion : halal tourism)
Autori
Staničić, Nikolina ; Gaćina, Nikolina
Izvornik
Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku (1846-6699) 2016
(2016), 1/2;
73-85
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
halal, hrana, ponuda, turizam
(halal ; food ; offer ; tourism)
Sažetak
O važnosti kvalitetnih i kontroliranih prehrambenih proizvoda postaju svjesni potrošači diljem svijeta. Ljudi sve više razumijevaju važnost muslimanskih zahtjeva za obredno čistom hranom, o čemu svjedoči činjenica da je tržište halal proizvoda danas tržište sa sve većom bazom potrošača. Prema tome, ne začuđuje da je potražnja za proizvodima proizvedenima prema šerijatskim zakonom svake godine sve veća i veća i među nemuslimanskim potrošačima. Na području Republike Hrvatske oznaku halal mogu dobiti hrana, kozmetika, lijekovi, predmeti opće upotrebe i ugostiteljski objekti ukoliko su certifi cirani od strane Centra za certifi ciranje halal kvalitete Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj sa sjedištem u Zagrebu. Proces dobivanja halal certifi kata utvrđen je procesom certifi ciranja halal kvalitete koja je sastavni dio halal standarda. U Hrvatskoj su 2013. godine bile certifi cirane 43 tvrtke, većinom iz područja prehrambene industrije koje su proizvodile oko 2000 proizvoda sa halal certifi katom. Od spomenutih je tvrtki, tek nešto više od desetak ugostiteljskih i hotelijerskih objekata. Mali broj turističkih djelatnika prepoznaje perspektivu halal ponude u Hrvatskoj, unatoč činjenici da Hrvatska posjeduje i spremnost i savjet za standardizaciju halal industrije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam