Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 957236

Specifičnosti autohtonih hrvatskih pršuta


Gaćina, Nikolina
Specifičnosti autohtonih hrvatskih pršuta // Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku, 2017 (2017), 3/4; 57-62 (domaća recenzija, članak, stručni)


CROSBI ID: 957236 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Specifičnosti autohtonih hrvatskih pršuta
(Specifications of authentic Croatian prosciuttos)

Autori
Gaćina, Nikolina

Izvornik
Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku (1846-6699) 2017 (2017), 3/4; 57-62

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Istarski ili Istrski pršut ; Krčki pršut ; Dalmatinski pršut ; Drniški pršut ; autohtoni hrvatski proizvod
(Istrian or Istrian prosciutto, Krčki prosciutto, Dalmatian prosciutto, Drniški prosciutto, authentic Croatian product. ili Istrski pršut ; Krčki pršut ; Dalmatinski pršut ; Drniški pršut ; autohtoni hrvatski proizvod)

Sažetak
U Hrvatskoj tradicionalna proizvodnja pršuta postoji od davnina. Specifi čnosti pojedinih hrvatskih pršuta proizlaze iz različitih tehnologija prerade sirovine. Hrvatski autohtoni pršuti su Istarski, ili izvorno Istrski pršut, Krčki, Dalmatinski i Drniški pršut. Među njima jedini je Istarski pršut nositelj Zaštićene oznake izvornosti na EU i nacionalnoj razini, dok su Krčki, Dalmatinski i Drniški pršut nositelji Zaštićene oznake geografskog porijekla, prvenstveno zbog neusklađenosti uzgoja svinja i proizvodnje samog pršuta. U ovom radu uspoređeni su tradicionalni načini proizvodnje svakog od navedenih pršuta, te istaknute sličnost i različitosti u tehnologiji proizvodnje kao i u organoleptičkim obilježjima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište u Šibeniku

Profili:

Avatar Url Nikolina Gaćina (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Gaćina, Nikolina
Specifičnosti autohtonih hrvatskih pršuta // Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku, 2017 (2017), 3/4; 57-62 (domaća recenzija, članak, stručni)
Gaćina, N. (2017) Specifičnosti autohtonih hrvatskih pršuta. Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku, 2017 (3/4), 57-62.
@article{article, author = {Ga\'{c}ina, Nikolina}, year = {2017}, pages = {57-62}, keywords = {Istarski ili Istrski pr\v{s}ut, Kr\v{c}ki pr\v{s}ut, Dalmatinski pr\v{s}ut, Drni\v{s}ki pr\v{s}ut, autohtoni hrvatski proizvod}, journal = {Zbornik radova Veleu\v{c}ili\v{s}ta u \v{S}ibeniku}, volume = {2017}, number = {3/4}, issn = {1846-6699}, title = {Specifi\v{c}nosti autohtonih hrvatskih pr\v{s}uta}, keyword = {Istarski ili Istrski pr\v{s}ut, Kr\v{c}ki pr\v{s}ut, Dalmatinski pr\v{s}ut, Drni\v{s}ki pr\v{s}ut, autohtoni hrvatski proizvod} }
@article{article, author = {Ga\'{c}ina, Nikolina}, year = {2017}, pages = {57-62}, keywords = {Istrian or Istrian prosciutto, Kr\v{c}ki prosciutto, Dalmatian prosciutto, Drni\v{s}ki prosciutto, authentic Croatian product. ili Istrski pr\v{s}ut, Kr\v{c}ki pr\v{s}ut, Dalmatinski pr\v{s}ut, Drni\v{s}ki pr\v{s}ut, autohtoni hrvatski proizvod}, journal = {Zbornik radova Veleu\v{c}ili\v{s}ta u \v{S}ibeniku}, volume = {2017}, number = {3/4}, issn = {1846-6699}, title = {Specifications of authentic Croatian prosciuttos}, keyword = {Istrian or Istrian prosciutto, Kr\v{c}ki prosciutto, Dalmatian prosciutto, Drni\v{s}ki prosciutto, authentic Croatian product. ili Istrski pr\v{s}ut, Kr\v{c}ki pr\v{s}ut, Dalmatinski pr\v{s}ut, Drni\v{s}ki pr\v{s}ut, autohtoni hrvatski proizvod} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font