Pregled bibliografske jedinice broj: 957236
Specifičnosti autohtonih hrvatskih pršuta
Specifičnosti autohtonih hrvatskih pršuta // Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku, 2017 (2017), 3/4; 57-62 (domaća recenzija, članak, stručni)
CROSBI ID: 957236 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Specifičnosti autohtonih hrvatskih pršuta
(Specifications of authentic Croatian prosciuttos)
Autori
Gaćina, Nikolina
Izvornik
Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku (1846-6699) 2017
(2017), 3/4;
57-62
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
Istarski ili Istrski pršut ; Krčki pršut ; Dalmatinski pršut ; Drniški pršut ; autohtoni hrvatski proizvod
(Istrian or Istrian prosciutto, Krčki prosciutto, Dalmatian prosciutto, Drniški prosciutto, authentic Croatian product. ili Istrski pršut ; Krčki pršut ; Dalmatinski pršut ; Drniški pršut ; autohtoni hrvatski proizvod)
Sažetak
U Hrvatskoj tradicionalna proizvodnja pršuta postoji od davnina. Specifi čnosti pojedinih hrvatskih pršuta proizlaze iz različitih tehnologija prerade sirovine. Hrvatski autohtoni pršuti su Istarski, ili izvorno Istrski pršut, Krčki, Dalmatinski i Drniški pršut. Među njima jedini je Istarski pršut nositelj Zaštićene oznake izvornosti na EU i nacionalnoj razini, dok su Krčki, Dalmatinski i Drniški pršut nositelji Zaštićene oznake geografskog porijekla, prvenstveno zbog neusklađenosti uzgoja svinja i proizvodnje samog pršuta. U ovom radu uspoređeni su tradicionalni načini proizvodnje svakog od navedenih pršuta, te istaknute sličnost i različitosti u tehnologiji proizvodnje kao i u organoleptičkim obilježjima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija