Pregled bibliografske jedinice broj: 957218
Utjecaj anorganskih bistrila na aromatski profil vina sorte 'Sauvignon'
Utjecaj anorganskih bistrila na aromatski profil vina sorte 'Sauvignon', 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 957218 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj anorganskih bistrila na aromatski profil
vina sorte 'Sauvignon'
(Influence of anorganic clarification agents on
aromatic profile of 'Sauvignon' wine)
Autori
Pavić, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.09
Godina
2018
Stranica
37
Mentor
Mihaljević Žulj, Marin
Ključne riječi
Sauvignon, bistrenje, bentonit, aromatski profil vina
(Sauvignon, clarification, bentonite, wine aromatic profile)
Sažetak
Vino na tržištu mora zadovoljiti određene uvijete od kojih je vrlo važna proteinska stabilnost. Svako vino posjeduje različite koncentracije proteina koji ovise o godini berbe, prije i poslije fermentacijskim postupcima i sorti vinove loze. Kako bi se izbjegla pojava zamućenja u boci, vina se tretiraju bentonitom. Bentonit je anorgansko bistrilo koje uklanja proteine iz vina na osnovu elektrostatske adsorpcije. Međutim, negativna strana bentonita je neselektivnost i mogućnost adsorpcije nekih pozitivnih spojeva kao što su spojevi arome što može dovesti do smanjenja aromatskog potencijala vina. Cilj rada je istražiti utjecaj procesa bistrenja vina s dva različita tipa bentonita na kemijski sastav i aromatski profil vina sorte 'Sauvignon'.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija