Pregled bibliografske jedinice broj: 957005
Određivanje bakra plamenom atomskom apsorpcijskom spektrofotometrijom u uzorcima dodataka prehrani
Određivanje bakra plamenom atomskom apsorpcijskom spektrofotometrijom u uzorcima dodataka prehrani, 2018., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemisjki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 957005 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje bakra plamenom atomskom apsorpcijskom spektrofotometrijom u uzorcima dodataka prehrani
(Copper Determination in Dietary Supplements with Flame Atomic Absorption Spectrometry)
Autori
Perkov, Josip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemisjki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
24.09
Godina
2018
Stranica
35
Mentor
Jablan, Jasna
Ključne riječi
Atomska apsorpcijska spektrofotometrija, bakar, dodaci prehrani, validacija
(Atomic absorption spectrometry, copper, dietary supplements, validate)
Sažetak
Bakar je jedan od esencijalnih elemenata za ljudski organizam. Ima ulogu u različitim biološkim procesima kao što su antioksidativna zaštita, prevođenje željeza u aktivni feri oblik, sinteza adrenalina, razvoj embrija, formiranje vezivnog tkiva, zarastanje rana, rast novih krvnih žila, razvoj stanica imunološkog sustava, kontrola tjelesne temperature i funkcija neurona pa je homeostaza bakra izrazito važna.Prema preporuci Svjetske Zdravstvene Organizacije dnevno je potrebno unijeti od 1-3 mg bakra u organizam kako bi se spriječio deficit, ali ta količina varira ovisno o dobi. Veće količine, oko 1, 5 mg se preporučaju kod trudnica i dojilja, a kod djece do 18 godina se preporuča unos od 0, 4 do 1 mg. Manjak unosa bakra dovodi do umora i niske serumske razine bakra. Posljedice deficita bakra su anemija, leukopenija, neutropenija i osteoporoza.Adekvatan unos bakra potrebno je osigurati unosom hrane koja je bogata bakrom (meso, mahunarke, tamna čokolada i orašasti plodovi) i po potrebi dodacima prehrani koji sadržavaju bakar. Ispitivanja sadržaja bakra u 4 dodatka prehrani su provedena na AAS-u Aanalyst 800 (PerkinElmer Instruments, Norwalk, CT, SAD) s deuterijskim korektom nespecifične površine na valnoj duljini od 324, 8 nm. Postojeća metoda je validirana ispitivanjem parametara validacije. Korišteni su standardi bakra koncentracije od 1 do 20 mg/L. Bakar je dokazan u svim dodacima prehrani i to u količini od 0, 450 do 0, 940 mg. Usporedbom rezultata s deklaracijom na pakiranju zaključeno je da uzorci sadržavaju nešto manje bakra od navedene količine. Metoda se pokazala brzom, jeftinom, pouzdanom i pogodnom za određivanje bakra u različitim uzorcima dodataka prehrani.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Farmacija