Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 956965

Mogućnost proizvodnje vinskih destilata od sorata 'Kraljevina' i 'Ranfol'


Perić, Filip
Mogućnost proizvodnje vinskih destilata od sorata 'Kraljevina' i 'Ranfol', 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 956965 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mogućnost proizvodnje vinskih destilata od sorata 'Kraljevina' i 'Ranfol'
(The possibility of production of wine distillates from grapevine varieties 'Kraljevina' and 'Ranfol')

Autori
Perić, Filip

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.09

Godina
2018

Stranica
37

Mentor
Mihaljević Žulj, Marin

Ključne riječi
vinjak ; 'Kraljevina' ; 'Ranfol' ; fizikalno-kemijske karakteristike
(Brandy ; 'Kraljevina' ; 'Ranfol' ; physico-chemical properties)

Sažetak
Sorte korištene u proizvodnji vinjaka vrhunske kvalitete, određene su specifičnim karakteristikama: visoka ukupna kiselost, nizak sadržaj šećera i nizak pH. U kategoriju navedenih sorata može se svrstati nekoliko hrvatskih autohtonih sorata, kojima pripadaju 'Kraljevina' i 'Ranfol'. Posjedovanjem navedenih karakteristika, može ih se nazvati potencijalno prikladnim sortama za proizvodnju rakija od vina, osobito vinjaka. Cilj ovog rada je evaluacija karakteristika vinskih destilata od sorata 'Kraljevina' i 'Ranfol' i procjena njihove prikladnosti za proizvodnju rakija od vina i vinjaka u klimatsko- pedološkim uvjetima SZ Hrvatske. Berba i alkoholna fermentacija su provedeni na vinogradarsko- vinarskom pokušalištu „Jazbina“, a destilacija u laboratoriju Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta u 2017. godini. Provedena je analiza kemijskog sastava vina, analiza kemijskog sastava srednjeg toka sirovih destilata i određivanje hlapivih spojeva metodom plinske kromatografije. Prema osnovnim fizikalno- kemijskim parametrima određenim u srednjem toku destilata od navedenih sorata, zaključak je kako sorte 'Kraljevina' i 'Ranfol' sadrže potrebne karakteristike koje ih čine prikladnim za proizvodnju vinjaka. Zadani cilj te dobiveni rezultati su vrlo bitni i prijeko potrebni za poticanje šire uporabe navedenih sorata za ovu namjenu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marin Mihaljević Žulj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Perić, Filip
Mogućnost proizvodnje vinskih destilata od sorata 'Kraljevina' i 'Ranfol', 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Perić, F. (2018) 'Mogućnost proizvodnje vinskih destilata od sorata 'Kraljevina' i 'Ranfol'', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Peri\'{c}, Filip}, year = {2018}, pages = {37}, keywords = {vinjak, 'Kraljevina', 'Ranfol', fizikalno-kemijske karakteristike}, title = {Mogu\'{c}nost proizvodnje vinskih destilata od sorata 'Kraljevina' i 'Ranfol'}, keyword = {vinjak, 'Kraljevina', 'Ranfol', fizikalno-kemijske karakteristike}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Peri\'{c}, Filip}, year = {2018}, pages = {37}, keywords = {Brandy, 'Kraljevina', 'Ranfol', physico-chemical properties}, title = {The possibility of production of wine distillates from grapevine varieties 'Kraljevina' and 'Ranfol'}, keyword = {Brandy, 'Kraljevina', 'Ranfol', physico-chemical properties}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font