Pregled bibliografske jedinice broj: 956965
Mogućnost proizvodnje vinskih destilata od sorata 'Kraljevina' i 'Ranfol'
Mogućnost proizvodnje vinskih destilata od sorata 'Kraljevina' i 'Ranfol', 2018., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 956965 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnost proizvodnje vinskih destilata od sorata
'Kraljevina' i 'Ranfol'
(The possibility of production of wine distillates
from grapevine varieties 'Kraljevina' and 'Ranfol')
Autori
Perić, Filip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.09
Godina
2018
Stranica
37
Mentor
Mihaljević Žulj, Marin
Ključne riječi
vinjak ; 'Kraljevina' ; 'Ranfol' ; fizikalno-kemijske karakteristike
(Brandy ; 'Kraljevina' ; 'Ranfol' ; physico-chemical properties)
Sažetak
Sorte korištene u proizvodnji vinjaka vrhunske kvalitete, određene su specifičnim karakteristikama: visoka ukupna kiselost, nizak sadržaj šećera i nizak pH. U kategoriju navedenih sorata može se svrstati nekoliko hrvatskih autohtonih sorata, kojima pripadaju 'Kraljevina' i 'Ranfol'. Posjedovanjem navedenih karakteristika, može ih se nazvati potencijalno prikladnim sortama za proizvodnju rakija od vina, osobito vinjaka. Cilj ovog rada je evaluacija karakteristika vinskih destilata od sorata 'Kraljevina' i 'Ranfol' i procjena njihove prikladnosti za proizvodnju rakija od vina i vinjaka u klimatsko- pedološkim uvjetima SZ Hrvatske. Berba i alkoholna fermentacija su provedeni na vinogradarsko- vinarskom pokušalištu „Jazbina“, a destilacija u laboratoriju Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta u 2017. godini. Provedena je analiza kemijskog sastava vina, analiza kemijskog sastava srednjeg toka sirovih destilata i određivanje hlapivih spojeva metodom plinske kromatografije. Prema osnovnim fizikalno- kemijskim parametrima određenim u srednjem toku destilata od navedenih sorata, zaključak je kako sorte 'Kraljevina' i 'Ranfol' sadrže potrebne karakteristike koje ih čine prikladnim za proizvodnju vinjaka. Zadani cilj te dobiveni rezultati su vrlo bitni i prijeko potrebni za poticanje šire uporabe navedenih sorata za ovu namjenu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija