Pregled bibliografske jedinice broj: 956961
Kemijski sastav vinjaka
Kemijski sastav vinjaka, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 956961 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav vinjaka
(Chemical composition of brandy)
Autori
Batistić, Lucija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.09
Godina
2018
Stranica
19
Mentor
Mihaljević Žulj, Marin
Ključne riječi
vinjak ; Vitis vinifera L. ; destilacija
(brandy ; Vitis vinifera L. ; distillation)
Sažetak
Kemijski sastav vinjaka uključuje sve vrste hlapivih i nehlapivih spojeva koji se mogu naći u destilatu za proizvodnju rakije od grožđa. Kao i u vinu, glavni sastojci su voda, šećer i kiseline, a za destilat bitnu ulogu u sastavu imaju aromatski spojevi. Od pripreme sirovine do konačnog produkta – vinjaka, potrebno je provesti destilat kroz niz kemijskih i fizikalnih procesa u kojima se udio, oblik i sastav tih tvari mijenja. Važno je poznavati kemijski sastav kako bi se cijeli proces proizvodnje mogao pratiti i utjecati na promjene ukoliko je to potrebno. U ovome radu pisat će se o karakteristikama komponenti o kojima ovisi kvaliteta rakije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija