Pregled bibliografske jedinice broj: 956882
Učinkovitost dezinfekcije i mikrobiološka ispravnost vode za ljudsku potrošnju vodoopskrbnog sustava grada Šibenika
Učinkovitost dezinfekcije i mikrobiološka ispravnost vode za ljudsku potrošnju vodoopskrbnog sustava grada Šibenika // Hranom do zdravlja - Zbornik radova 10. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa / Šubarić, Drago ; Jašić , Midhat (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2018. str. 154-163 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 956882 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinkovitost dezinfekcije i mikrobiološka ispravnost vode za ljudsku potrošnju vodoopskrbnog sustava grada Šibenika
(The efficiency of disinfection and the microbiological quality of drinking water in the town of Šibenik)
Autori
Habuda-Stanić, Mirna ; Bujas, Lidija ; Jurković, Ivana ; Unić Klarin, Branka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
Hranom do zdravlja - Zbornik radova 10. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa
/ Šubarić, Drago ; Jašić , Midhat - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2018, 154-163
ISBN
978-953-7005-54-2
Skup
10. međunarodni znanstveno-stručni skup: Hranom do zdravlja = 10th International Scientific and Professional Conference: With food to health
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 12.10.2017. - 13.10.2017
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
voda za ljudsku potrošnju ; dezinfekcija , kloriranje ; Šibenik
(water for human consumption , disinfection , chlorination ; town of Šibenik)
Sažetak
Kakvoća vode za ljudsku potrošnju u vodoopskrbnom sustavu uvjetovana je nizom čimbenika, a prije svega kakvoćom vode na mjestu zahvaćanja u prirodi (arteški bunar, jezero, vodotok), procesu prerade te sanitarno- tehničkim i higijenskim uvjetima u vodoopskrbnim objektima i pratećoj infrastrukturi. Zdravstveno ispravnom vodom za ljudsku potrošnju smatra se voda koja: (i) ne sadrži mikroorganizme, parazite i njihove razvojne oblike u broju koji predstavlja opasnost za zdravlje ljudi, (ii) ne sadrži štetne tvari u koncentracijama koje same ili zajedno s drugim tvarima predstavljaju opasnost za zdravlje ljudi, (iii) ima vrijednosti parametara zdravstvene ispravnosti vode za ljudsku potrošnju u skladu s odredbama Zakona o vodi za ljudsku potrošnju (MZ HR, NN 56/13, 65/15, 104/17) i Pravilnika o parametrima sukladnosti i metodama analize vode za ljudsku potrošnju(MZ HR, NN 125/13, 141/13, 128/15). Cilj ovog rada bio je utvrditi učinkovitost dezinfekcije i mikrobiološku kakvoću vode za ljudsku potrošnju koja se putem vodoopskrbnog sustava Jaruga isporučuje stanovnicima grada Šibenika. Analizirani su podaci o koncentraciji slobodnog rezidualnog klora te pojavnosti mikrobioloških parametara (broj kolonija na 22 °C i 37 °C, ukupni koliformi, Escherichia Coli, Closridium Perfringens, Pseudomonas aeruginosa i enterokoki) tijekom petogodišnjeg razdoblja (2011.-2015.). Grupiranjem pojedinih podataka, ovisno o dijelu godine, utvrdila se i učinkovitost dezinfekcije vode o godišnjem dobu s obzirom da se voda koja se isporučuje stanovnicima grada Šibenika zahvaća iz podzemnih izvora, a koji su, uslijed geološkog sastava tla, podložni utjecaju padalina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Mirna Habuda-Stanić
(autor)