Pregled bibliografske jedinice broj: 956860
Promjene parametara kvalitete jaja kokoši nesilica tijekom skladištenja na visokoj temperaturi i u uvjetima produljenog skladištenja
Promjene parametara kvalitete jaja kokoši nesilica tijekom skladištenja na visokoj temperaturi i u uvjetima produljenog skladištenja // Zbornik sažetaka 25. međunarodnog savjetovanja KRMIVA 2018 ; Book of Abstracts 25th international conference KRMIVA 2018
Zagreb: Krmiva, 2018. str. 49-49 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 956860 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promjene parametara kvalitete jaja kokoši nesilica tijekom skladištenja na visokoj temperaturi i u uvjetima produljenog skladištenja
(Changes of the hen egg quality parameters during storage on elevated temperature and during longer storage time)
Autori
Duvnjak, Marija ; Pintar, Jasna ; Lapaš, Tihana ; Kljak, Kristina ; Gazić, Ksenija ; Bedeković, Dalibor ; Janječić, Zlatko ; Grbeša, Darko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Zbornik sažetaka 25. međunarodnog savjetovanja KRMIVA 2018 ; Book of Abstracts 25th international conference KRMIVA 2018
/ - Zagreb : Krmiva, 2018, 49-49
Skup
25. međunarodno savjetovanje KRMIVA = 25th international conference KRMIVA
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 06.06.2018. - 08.06.2018
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
kvaliteta jaja ; temperatura ; vrijeme skladištenja
(egg quality ; temperature ; storage time)
Sažetak
Istraživanje je provedeno kako bi se ustanovio utjecaj temperature i vremena skladištenja na vanjsku i unutarnju kvalitetu konzumnih jaja. Praćeni parametri bili su masa jaja (g), visina jaja (mm), širina jaja (mm), čvrstoća ljuske (kgf), masa ljuske (g), debljina ljuske (mm), masa žumanjka (g), boja žumanjka, pH bjelanjka, visina bjelanjka (mm) i Haugh jedinice. U istraživanju je korišteno 90 nesilica hibrida Tetra SL LL hranjenih krmnom smjesom baziranom na kukuruzu i soji. Kvaliteta jaja utvrđivala se kod svježih jaja (0 dan) te jaja skladištenih 14 dana, 30 dana i 60 dana na 4 °C. Jaja su dodatno skladištena 14 dana u hladnjaku (4 °C), na sobnoj temperaturi (25 °C) i u sušioniku na 30 °C do analize kako bi se utvrdio utjecaj temperature skladištenja na kvalitetu jaja. Temperatura skladištenja značajno (P < 0, 05) je utjecala na masu jaja, masu žumanjka, pH bjelanjka, visinu bjelanjka i Haugh jedinice. Vrijeme skladištenja također je imalo značajan (P < 0, 05) utjecaj na debljinu ljuske, masu žumanjka, pH bjelanjka, visinu bjelanjka i Haugh jedinice. Navedene značajne promjene bile su u vidu narušavanja kvalitete jaja, stoga možemo zaključiti da su povišene temperature i produženo vrijeme skladištenja imali negativan utjecaj na kvalitetu konzumnih jaja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Zlatko Janječić
(autor)
Darko Grbeša
(autor)
Marija Duvnjak
(autor)
Kristina Kljak
(autor)
Jasna Pintar
(autor)
Dalibor Bedeković
(autor)