Pregled bibliografske jedinice broj: 956837
Alge u hranidbi životinja
Alge u hranidbi životinja, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 956837 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Alge u hranidbi životinja
(Algae in animal nutrition)
Autori
Dajana, Rak
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.09
Godina
2018
Stranica
28
Mentor
Grbeša, Darko
Neposredni voditelj
Duvnjak, Marija
Ključne riječi
alge ; hrana za životinje ; nutritivna vrijednost
(algae ; animal feed ; nutritional value)
Sažetak
Alge su raznolika skupina organizama koja je stekla veliki interes kao visokovrijedni dodatak u hrani za životinje. Karakterizira ih bogata nutritivna vrijednost te su u mogućnosti osigurati sve potrebne hranjive tvari čime su upotpunile hranidbu životinja. U radu su navedene neke od najznačajnijih industrijskih vrsta algi te njihov opći kemijski sastav i glavne karakteristike. Visoki udio proteina brojnih vrsta je glavni razlog razmatranja algi kao nekonvencionalnog izvora proteina, međutim, bogate su i ugljikohidratima, Ω-3 masnim kiselinama, vitaminima, antioksidansima te prirodnim pigmentima. Alge se, ovisno o vrsti i uvjetima koje treba zadovoljiti, uzgajaju u otvorenim i zatvorenim sustavima. Primjenu su pronašle u različitim granama industrije, a od posebnog su interesa kao dodatak prehrani ljudi i u hranidbi životinja. Dodatak čak male količine algi u obrok životinja poboljšava imunološku aktivnost, reproduktivnu učinkovitost ili smanjuje razinu kolesterola u krvi, što ukazuje na mogućnost poboljšanja kvalitete životinjskih proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb