Pregled bibliografske jedinice broj: 956830
Primjena ultrazvuka u proizvodnji vina
Primjena ultrazvuka u proizvodnji vina, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 956830 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena ultrazvuka u proizvodnji vina
(Application of ultrasound in winemaking process)
Autori
Zadrić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.09
Godina
2018
Stranica
12
Mentor
Jagatić Korenika, Ana-Marija
Ključne riječi
ultrazvuk, polifenolni spojevi, fermentacija, boja, crno vino
(ultrasound, polyphenolic compounds, fermentation, colour, red wine)
Sažetak
Ultrazvuk je ne-toplinska tehnologija koji već godinama ima široku primjenu u prehrambenoj industriji. U zadnjih nekoliko godina ultrazvučna tehnologija počela se koristiti i proučavati i u proizvodnji vina. Značajno obilježje kvalitete vina je boja, pogotovo kod crnih vina, što podrazumijeva veće troškove za ekstrakciju polifenolnih spojeva koji daju boju vinu, a istovremeno, u interesu je proizvođača ubrzati proces fermentacije i dozrijevanja te proizvesti visoko kvalitetno vino sa željenim i što boljim okusom i bojom. Upotreba ultrazvuka u proizvodnji vina upravo je usmjerena prema ekstrakciji polifenolnih i aromatskih spojeva, fermentaciji te dozrijevanju vina uz kontroliranje rada mikroorganizama. Sve veći zahtjevi za kvalitetnim vinima povećavaju upotrebu ultrazvuka u proizvodnji, a sadržaj ovog rada analizira mogućnosti ove metode u postizanju iste.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)