Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 956830

Primjena ultrazvuka u proizvodnji vina


Zadrić, Ana
Primjena ultrazvuka u proizvodnji vina, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 956830 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena ultrazvuka u proizvodnji vina
(Application of ultrasound in winemaking process)

Autori
Zadrić, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.09

Godina
2018

Stranica
12

Mentor
Jagatić Korenika, Ana-Marija

Ključne riječi
ultrazvuk, polifenolni spojevi, fermentacija, boja, crno vino
(ultrasound, polyphenolic compounds, fermentation, colour, red wine)

Sažetak
Ultrazvuk je ne-toplinska tehnologija koji već godinama ima široku primjenu u prehrambenoj industriji. U zadnjih nekoliko godina ultrazvučna tehnologija počela se koristiti i proučavati i u proizvodnji vina. Značajno obilježje kvalitete vina je boja, pogotovo kod crnih vina, što podrazumijeva veće troškove za ekstrakciju polifenolnih spojeva koji daju boju vinu, a istovremeno, u interesu je proizvođača ubrzati proces fermentacije i dozrijevanja te proizvesti visoko kvalitetno vino sa željenim i što boljim okusom i bojom. Upotreba ultrazvuka u proizvodnji vina upravo je usmjerena prema ekstrakciji polifenolnih i aromatskih spojeva, fermentaciji te dozrijevanju vina uz kontroliranje rada mikroorganizama. Sve veći zahtjevi za kvalitetnim vinima povećavaju upotrebu ultrazvuka u proizvodnji, a sadržaj ovog rada analizira mogućnosti ove metode u postizanju iste.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Zadrić, Ana
Primjena ultrazvuka u proizvodnji vina, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Zadrić, A. (2018) 'Primjena ultrazvuka u proizvodnji vina', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Zadri\'{c}, Ana}, year = {2018}, pages = {12}, keywords = {ultrazvuk, polifenolni spojevi, fermentacija, boja, crno vino}, title = {Primjena ultrazvuka u proizvodnji vina}, keyword = {ultrazvuk, polifenolni spojevi, fermentacija, boja, crno vino}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Zadri\'{c}, Ana}, year = {2018}, pages = {12}, keywords = {ultrasound, polyphenolic compounds, fermentation, colour, red wine}, title = {Application of ultrasound in winemaking process}, keyword = {ultrasound, polyphenolic compounds, fermentation, colour, red wine}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font